Helyi közélet

2008.10.01. 10:00

Egy kalap alatt, nagy békességben

<p>Erdély - A legnagyobb, fejen hordható kalap átmérője két méter, súlya 2,65 kilogramm és 500 méter szalmafonatból varrták. A Szalmakalap Múzeum rendszeres programja a szalmafonó és szalmakalap-készítő tábor.</p>

Erdély nem csupán káprázatos természeti szépségével, hanem az ott élő emberek lelkületével is rabul ejti a magyar vándort: a nyelvi és a gondolati tisztaság harmóniája ott olyan élmény, amiben itt(hon) ritkán van részünk. Nem hiszik? Járjanak utána Kőrispatakon, és beszélgessenek el Szőcs Lajossal – mindkettővel: apával és fiával.

Kőrispatak sokak szerint a világ végén van, mások szerint épp a közepe, csupán nézőpont kérdése – vallja Szőcs Lajos, akinek családja három nemzedékig visszamenőleg kalapossággal foglalkozott, így elhatározta: létrehozza az ország első Szalmakalap Múzeumát. Egy felújított, hagyományos parasztházban rendezte be a tárlatot, mely az egész világon egyedi. Az első szobájában az ország összes szalmakalap típusa megtalálható, a középső szobában különböző használati és dísztárgyak tekinthetők meg, míg a hátsó szobában a kalapkészítés technikai folyamatát tekinthetjük meg, az aratástól a kalap viseléséig.

Ugyan itt fel is próbálható az ország legnagyobb, fejen hordható kalapja, aminek átmérője két méter, súlya 2,65 kilogramm és 500 méter szalmafonatból varrták össze másfél kilométer cérnával. Az udvaron egy ötméteres kalap tekinthető meg, szintén szalmából. A múzeum minden nap látogatható, a belépés díjtalan. Önkéntes adományokat a Múzeum fenntartására és működtetésére szeretettel elfogadnak – és meg is érdemlik.

Szalmafonó táborok

– A Szalmakalap Múzeum rendszeres programja a szalmafonó és szalmakalap-készítő tábor, ezeken a táborozók elsajátíthatják a szalmakalap készítés alapjait valamint a szalmafonás titkát és annak fortélyait. A táborok helyszíne Kőrispatak, a szalmafonást a múzeum udvarán levő műhelyben oktatjuk. A táborban megtanulható a kalapkészítéshez szükséges fonatminták készítése, karácsonyi díszek készítése, valamint más használati és dísztárgyak készítése. A tábor ideje alatt a szalmafonáson kívül egyéb szabadidős programokat is szervezünk – utal a főleg gyerekeknek szervezett programokra az alapító.

Kőrispatakon 2005-től lehetőség van lovas táborok szervezésére is, kezdők és haladók egyaránt jelentkezhetnek, a lovaglás oktatását lovassport-oktató végzi. A Kőrispatakot körülölelő dombövezet igazi lovasturáknak ad lehetőséget, de azoknak is teljesülhet vágya, akik lovaskocsin szeretnék bejárni a festői tájat. Lakodalmok és más rendezvények esetén kérésre a környező településeken is lehetőség adódik hintózásra. Ha Kőrispatakon járunk és kedvünk támad lóra pattanni, keressük bizalommal Adorjáni Karcsi bácsit illetve a „lovász” Szabi, ők szívesen fogadnak.

Kőrispatakon, a Szalmakalap Múzeum udvarán egy csodálatos kőgyűjteményt is megtekinthet a látogató: több mint 600 természet alkotta kő egy-egy érdekes képet rejt magában. Ilyet is...

- Nyéki Zsolt -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában