Helyi közélet

2008.10.23. 09:24

Mitől szabadulnának a nyíregyháziak?

<p>Nyíregyháza – Nem meglepő, hogy a nyíregyháziak attól szabadulnának, amiből a legtöbb van nekik, és persze azt keresik, amit nehéz beszerezni. Milyen könyveket adunk be egy antikváriumba és ezért mennyit várunk? Megtudhatja!</p>

Zvara István több mint húsz éve foglalkozik könyvek felvásárlásával és árusításával. Állítása szerint Nyíregyháza nem a legszerencsésebb ebből a szempontból, csak úgy, mint a többi kisebb város sem.

 „Tulajdonképpen egy ilyen kis vidéki antikváriumban gyakorlatilag mindennel kell foglalkozni, nem lehet specializálódni egy témára. Ez nem feltétlenül csak Nyíregyházára igaz, mert az olyan nagy piactól eltekintve, mint Budapest, szinte bárhol ez a helyzet.”

A pénz vonz minket

Egy antikvárium nagy vonzereje, hogy sokkal olcsóbbak a könyvek. A nyíregyháziak nagy része megnézi, hogy mennyit költ egy olvasmányra és a jelenlegi borsos árak mellett inkább választjuk az olcsóbb, de használtabb megoldást.

A szépirodalmon keresztül a szórakoztatáson át, egészen az ismeretterjesztő könyvekig mindent adunk és veszünk. De főként adunk.

„A gazdasági helyzet is hatással van a könyvfelvásárlásra. Jelenleg mennyiségileg nagyobb a kínálat, mint a kereslet, tehát az kell, hogy mondjam, hogy többen hoznak be mostanában felvásárlásra szánt könyveket.”

Mint megtudtuk, hogy a könyvtulajdonosok számos alkalommal nagyobb értékűnek gondolják a portékájuk, mint amennyit ér a valóságban, ezért párszor már előfordult, hogy a becsesnek hitt könyvekért nem kaptak annyit, mint reméltek.

„Nyíregyházán a polgárosodás később kezdődött, és a második világháború is keresztülment rajta három csatával, így csak nagyon kevés az az értékes könyvmennyiség, ami fel tudott gyűlni.”

Azt visszük, amiből a legtöbb van

Könyvsorozatok, krimik. Ilyen és ehhez hasonló, nagy példányszámban nyomtatott könyvektől szabadulunk leginkább.

„Itt a nagy számok törvénye érvényesül, amiből annak idején a legtöbbet adták ki, azokat próbálják meg a tulajdonosok eladni.”

Így tehát a lényeg, hogy beadjuk azokat az olvasmányokat, melyek szinte mindenki otthonában fellelhetőek, és keressük az igazi „gyöngyszemeket”, ami ritkaságnak számít. Ettől szép az antikvárium intézménye.

Kapcsolódó cikkek:

- K.A.-

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában