Helyi közélet

2008.10.23. 11:59

Nem volt éppen lovagias a bank

<p>Nyíregyháza - Rossz üzenet volt a tiltólista, de magába szállt a legnagyobb hazai bank, s gyorsan vissza is vonta feketelistáját, amelyen jóformán az összes szatmár-beregi település szerepelt.</p>

Magába szállt a legnagyobb hazai bank, s gyorsan vissza is vonta feketelistáját, amelyen jóformán az összes szatmár-beregi település szerepelt, lakosai pedig harmadrendű állampolgárként érezhették magukat. Szerencsére csak két napig – kommentálta lapunk megkeresésére Tarpa polgármestere az OTP-nek a szegény településeken élők esetében a jelzálog-hitelezés befagyasztásának visszavonását.

Kelemen Béla szerint rossz üzenet volt, mert a összemosta a szocpolos házak tulajdonosait azokkal az emberekkel, akik jövőjüket megfontoltan tervezik Beregben, Szatmárban.

– A banknak egyenként kell megvizsgálni, ki az, akit lehet, sőt érdemes hitelezni, hiszen ezen a vidéken is bőven vannak ilyenek. Öngólt lő magának a pénzintézet, ha nem veszi számításba, hogy nálunk is vannak olyan vállalkozók, akik látják a jövőt, s megalapozott fejlesztésben gondolkodnak. Itt vannak a LEADER-program garantált forrásaival hamarosan induló vidékfejlesztési projektek, amelyek mögé igenis érdemes hitellehetőséget is nyújtva odaállnia a banknak – fejezte be dr. Kelemen Béla.

Logikátlan lépés
– Felesleges és minden logikát nélkülöző volt az OTP Bank lépése, hogy egész településeket ítélt üzletileg kockázatosnak és zárta ki egyetemlegesen az ott élőket a jelzálog-hitelezésből. A pénzintézet maga alatt is vágta ezzel a fát, hiszen nálunk és a többi érintett településen is számos házat építettek fel OTP-hitellel, s egy ilyen kezdeményezés ezeket az ingatlanokat is leértékelte volna – reagált az OTP visszavonulásának hírére Sarkady Pál, Szatmárcseke polgármestere.

Lovagiatlannak is nevezném a tiltólistás próbálkozást – tette hozzá –: a települések többségénél az OTP a számlavezető, minden pénzmozgást rajta keresztül rendeznek, tehát elvárhattak volna egy egyeztetést a lista közzététele, vagyis a leminősítés előtt. Ez elmaradt, s régi üzleti partnerek nem tesznek ilyet egymással. Hitelt egyébként is egyéni elbírálás alapján szokás megadni vagy megtagadni.

– Hatásos volt a fellépés és a sajtónyilvánosság, örülünk a döntésnek. A polgármesterek közül többen is kezdeményezték egy közös tiltakozó akció szervezését, ezt előzte meg az OTP a lista visszavonásával. Én sajnálom, hogy az OTP ilyen helyzetbe hozta magát egy elhamarkodott lépéssel, mert egyébként az egyik legjobb pénzintézetnek tartom, de szerencsére gyorsan korrigált.

- Galambos Béla, Nyéki Zsolt -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában