Helyi közélet

2008.10.28. 06:17

Postánkból: Szerepzavarban

<p>Nem az a hír, ha a tanár veri a gyereket, hanem az, ha a szülő veri a tanárt – mondanám az ismert postás vicc analógiájára, ha a helyzet olyan vicces lenne. A helyzet azonban komoly.</p>

Egyébiránt a „verés” mindkét módja elítélendő. Felháborító esetekről szólnak a híradások a közoktatás területéről. A nemzet napszámosai, a pedagógusok nem érzik magukat biztonságban. Anyagi- és társadalmi megbecsülésük tartós hiányát sajnos már ismerjük. De, hogy személyes biztonságukat és személyiségi jogaikat mélyen sértő atrocitások napi elszenvedői is legyenek, sem ők, sem a társadalom józanul gondolkodó, becsületes többsége nem tűrheti.

A közoktatásról szóló törvény és a kapcsolódó jogszabályok középpontjában a gyermek áll, a törvény őt szolgálja. Az értük dolgozó, áldozatos munkát végző pedagógusokat éri egyes szülők (nem ritkán a tanulók) részéről gyakran, semmivel sem védhető és magyarázható verbális és fizikai bántalmazás. A vonatkozó jogszabályok a szülő/gondviselő kötelezettségeként írja elő a gyermek egészséges testi és szellemi fejlődéséről való gondoskodást, közöttük a rendszeres iskolai oktatásban való részvételük biztosítását.

Az iskolai órákról való igazolatlan hiányzást a törvény különböző eszközökkel (közöttük a szülővel szemben szabálysértési, súlyosabb esetben büntetőjogi felelősségre vonással) szankcionálja. A rendeltetésszerű működéshez összehangolt munkára, következetességre, a kritikus esetekben határozottabb fellépésre is szükség van.

Gyakran kerülnek szerepzavarba beilleszkedési problémával küszködő, túlkoros és egyéb deviáns gyerekek. Magukról megfeledkezett szülők intéznek nemtelen támadást iskolai házirendet megsértő gyermekük és a maguk védelmében. A nevelőtestület részéről nem könnyű az ilyen helyzet kezelése. Mit tegyenek? Az atrocitást tartsák az intézmény falai között, vagy más, illetékes szerveket is hozzanak „mozgásba”, a megsértett jogrend helyreállítása érdekében?

Szerintem mindenki felelősséggel végezze a munkáját. A pedagógusok feladat és hatáskörükben minden lehetséges törvényes intézkedést tegyenek meg az eredményes és zavartalan oktató-nevelő munka biztosítása érdekében. Ne engedjék magukat megfélemlíteni, az igényes követelményből ne engedjenek. A kirívó eseteket ne tartsák rosszul értelmezett presztizs szempontok miatt az intézmény falai között. Indokolt esetben bátran és határozottan éljenek az arra illetékes szervek (gyámhatóság, szabálysértési- és bűnügyi szervek stb.) irányába jelzéssel.

A határozatlanság csak bátorítást jelent a renitens személyek számára, a nem kívánatos esetek ismétlődésére, amelynek következményei beláthatatlanok. Ehhez pedig senki sem statisztálhat.

Kapcsolódó cikkek:

Dr. Bihari Károly, Nyírbátor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában