Helyi közélet

2008.10.24. 14:38

Próbababa helyett „kiadó” tábla a kirakatban Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - Április közepén nyílt meg a megyeszékhely középpontjában a Korzó bevásárló- és szórakoztató központ, a beruházás nyomán a városlakók egy része lapunkban is megfogalmazta aggályait.&#160;<a href="http://video.szon.hu/video/31747/pr--bababa-helyett----kiad------t--bla-a-kirakatban-ny--regyh--z--n"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a></p>

Attól tartottak, ha felépül a hatalmas épületegyüttes, a többi bevásárlóközpont kiürül, s hogy kongó helyiségek jelzik majd a változásokat.

A város központjából több üzlet is a Korzóba költözött, ezek ma, fél év után is üresen állnak. Kirakataikban a próbababák helyét az eladó vagy kiadó feliratok vették át – ezek mindegyike nagy méretű helyiség, talán ez is lehet az oka annak, hogy a tulajdonosok ilyen nehezen találnak bérlőt vagy vevőt. A Hősök terén is találtunk két üres helyiséget, egyikben már lehúzták a rolót, a másik még működik, úgy kínálja kiadásra az üzletet. A belvároshoz közeli Nyírfa téren is van kiadó üzlet, mint ahogyan a Szarvas utca elején is több helyiség tátong az ürességtől – egyikük nyár eleje óta, a másik még hosszabb ideje vár új vevőre, bérlőre.

A Metropolban és a Galéria üzletházban is láttunk 2–3 kiadó üzletet, de a legtöbb üres helyiséget az Univerzum üzletházban találtuk: ottjártunkkor nyolc üzleten volt „kiadó vagy eladó” felirat. Füzesi Zsolt, a ház üzemeltetője azt mondja: tudja, hogy az üres helyiségek nem mutatnak jól, korábban nem is ez volt a jellemző. – Száznegyven tulajdonosunk van, 6–8–10 üzlet általában üres, de nagy részük mindig rövid időn belül elkel – mondja, s hozzáteszi: a Korzó megnyitása kapcsán semmiféle negatív hatást nem érzékeltek. – Az ott lévő üzletek más kategóriát képviselnek, aki hozzánk jön, nem feltétlenül a luxusra vágyik. A ház főként a szolgáltatások terén erős, a négy szintből csupán másfél az, ahol kereskedelmi egységek vannak, a többit a szolgáltatók foglalják el. Ez a többi tulajdonosnak, bérlőnek is megfelel, hiszen aki ügyet intézni jön hozzánk, az üzleteket is végigjárja.

Komoly kritikák

– Az elmúlt több mint fél év azt bizonyítja, hogy a nyíregyháziak, illetve az ideérkezők örülnek annak, hogy a belvárosban felépült egy méretében és a választékot tekintve is kimagasló bevásárló és szórakoztató központ – ezt jelzi, hogy egyre többen látogatják a Korzót – mondta lapunknak Magyar Zoltán, a Korzó Bevásárló- és szórakoztatóközpont igazgatója, aki szerint a siker titka a minőség. – Olyan márkákat vehetnek meg a látogatók, melyekkel eddig csak Budapesten találkoztak, ez pedig a vásárlási szokásokat is megváltoztatta: a vásárlók inkább kevesebb darabot vásárolnak, de ami megvesznek, az magas minőséget képvisel.

– Komoly kritikák is megfogalmazódtak a házzal szemben, erről sem szabad hallgatnunk – mondta Magyar Zoltán, s hozzátette: a látogatók egy része idegenkedve fogadta, hogy vannak olyan szintek, melyekről csak úgy tudnak eljutni a következőre, ha a másik épületbe is átmennek. Azt gondoltuk, a „sétálva vásárlás” jegyében örülnek majd ennek a megoldásnak, ám ez nem így lett. Már dolgozunk a megoldáson, belülre ezért pluszlépcsőket tervezünk, melyek tavaszra elkészülnek, és egy panorámalift is szerepel az elképzelések között. Magyar Zoltántól megtudtuk: elenyésző a nem kiadott helyiségek száma, és bár pletykákat ő is hall, hivatalosan egyetlen bérlő sem jelezte, hogy szeretne kiköltözni a Korzóból.

– Minimális mértékben visszaesett a NyírPlazában vásárlók száma, a látogatóké azonban nem csökkent, sőt! – meséli Gerzsényi László, a bevásárló- és szórakoztatóközpont igazgatója, aki nem tudja pontosan, ez minek tudható be. – Hogy a vásárlók számának csökkenését a Korzó megnyitása, vagy az év elején, közepén bekövetkezett gazdasági válság okozta-e, nem tudjuk. A nyár mindig hoz egy kis visszaesést, az ősz pedig a fellendülés időszaka – így volt az most is. A működtetésben nem érzékeljük az új központ létét, kiadatlan üzletünk nincs, s mind a látogatóktól, mint a bérlőktől azt halljuk, hogy azért szeretik, mert ez egy emberléptékű épület, ahol egyszerű a közlekedés.

Kapcsolódó cikkek:

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában