Helyi közélet

2008.11.12. 17:43

Nemzeti Őrsereg: Alaptalanok a szlovák vádak

<p>Nyíregyháza - A Nemzeti Őrsereg vezető sajtótájékoztatót tartottak nyíregyházán a királyhelmeci koszorúzás előzményeiről, a koszorúzásról, a letartóztatásról.</p>

Ha csak azt tekintjük, hogy összehoztuk a GyurcsányFico találkozót, már nem mentünk hiába Királyhelmecre – hangzott el tegnap Nyíregyházán azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Nemzeti Őrsereg vezetői tartottak a Szlovákiában rendezett koszorúzással, s az azt követő letartóztatással kapcsolatban.

Mint Bodrog László, az őrsereg kommunikációs tisztje elmondta, szakítva a háttérben maradással, most azért léptek ki a média elé, mert nem tűrik sem a gyalázkodást, sem a rájuk aggatott fasiszta jelzőt. A koszorúzás előzményeiről, a királyhelmeci letartóztatásról, a kihallgatásról és a vádakról Kiss László főkapitány és dr. Gyüre Csaba, a civilszervezet jogásza szólt részletesen. Mint elmondták előzetesen mindenről tájékozódtak Szlovákiában, bejelentették a rendezvényt, semmibe nem kötöttek bele az ottani hatóságok. Királyhelmecen azonban már gond volt egy gyülekezési engedéllyel, az őrsereg karszalagjának jelképét pedig tiltott jelképnek minősítették. A szlovák rendőrök a büntető törvénykönyv 422-es paragrafusára hivatkozva tartóztatták le az őrsereg 28 egyenruhás tagját, azonban a Nemzeti Őrsereg vezetői szerint a szlovák vádak nem állják meg a helyüket, ezért megfellebbezték az ellenük felhozott vádakat.

A sajtótájékoztatón szóba került az őrsereg karszalagján lévő jelkép is, amelyet Szlovákiában a fasizmussal azonosítottak, s tiltott jelképnek tituláltak. Bodrog László kifejtette, hogy az Árpád-sáv számos magyar közintézmény címerében megtalálható, a rovásírásos H betű pedig más stílusban ott van minden magyar kocsin, vagyis egyáltalán nem fogható fel az erőszak, a fasizmus jelképének.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában