Helyi közélet

2008.11.24. 17:31

Partra került kárászok, keszegek Rohodon

<p>Rohod - Nem tudnak vízutánpótlásról gondoskodni, kiszáradhat a tó. Ha nem melegszik az idő, oda az egész halállomány. Most csak a hálóból kihullott keszegek, kárászok pusztultak el a parton. <dia width="900" height="700" alt="Partra került kárászok, keszegek Rohodon 2008.11.24."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Partra_ker_lt_k_r_szok__keszegek_Rohodon_20/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Partra került kárászok, keszegek Rohodon 2008.11.24." /></a></dia></p>

Haltetemek hevernek a Rohodi Víztározó (közismert nevén a Csokaj) partján, a tóba nem lehet horgászni – kereste meg szerkesztőségünket több horgász is hétfő reggel.

– A közel ötven hektáros természetes belvíztározó állami tulajdon, a víz halászati hasznosításának jogát a Horgász-Pecás Bt. nyerte el – válaszolt a felvetésre Fekete János, a bt. vezetője . – Sajnos a tónak semmiféle élővizes kapcsolata nincs, vagyis ilyen módon nem oldható meg az utánpótlás. Az utóbbi időben a csapadékhiány miatt (hat hónapja nem esett itt eső) tragikusan – a halászati szint alá – csökkent a víz szintje. Különben a már 1984-ben egyszer kiszáradt. Emellett most beindult a barnaalgásodás is. Mindezt megvitatva a vízügyi szakemberekkel, ők javasolták a tározó teljes lehalászását. Ennek megfelelően beszereztem az engedélyeket, bejelentettem, ahova kellett, s felkértem egy halász csapatot a munka elvégzésére. Ők november 22-én (akkorra rendeződtek le a papírmunkák) hozzá is kezdtek a munkálatokhoz. De sajnos a hétvégi fagy miatt, vasárnap reggelre egy cm-es összefüggő jég borította be a víz felszínét, így kénytelenek voltunk leállni a munkálatokkal. (Ha nincs ez már végeztünk volna.) Szerencsére még nincs nagy baj a halakkal, csak a hálóból kikerült apró kárászok és keszegek pusztultak el a parton. Horgászni amúgy sem lehetne, így nem károsultak az éves engedéllyel rendelkező horgászok.

Halorzók

– Minden esetre nagyon el vagyok keseredve, a kár így is több millió forint, bele sem merek gondolni, mi lesz, ha nem enged az időjárás – tette hozzá szomorúan Fekete János. – A halállomány most állt volna be, a természetes szaporulat és a telepítések most értek volna be. Az utóbbi években már több tíz és húsz kilógramm közötti amur, ponty, kapitális csuka akadt horogra. A kétségbeesésünket még fokozza, hogy megjelentek a halorzók is, így éjjel nappal fegyveres őröknek, kutyákkal kell védeni a területet.

- Dankó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában