Helyi közélet

2008.11.20. 10:15

Rablók fosztogatták a sírokat Nagykállóban

<p>Nagykálló - Az épülő ipari park területén egy császárkori település és a valószínűleg hozzá tartozó temető, illetve egy késő népvándorlás kori – más néven késő avar kori település házait találták.</p>

A Nagykállói Ipari Park talajrendezési és közművesítési munkálatai közben értékes leletekre: egy császárkori (Krisztus utáni II.-IV. század) szarmata sírra bukkantak a munkások. A Jósa András Múzeum régészei a bejelentést követően október végén régészeti feltárásokba kezdtek a területen.

– Az épülő ipari park területén egy császárkori település és a valószínűleg hozzá tartozó temető, illetve egy késő népvándorlás kori – más néven késő avar kori (Kr. u. VII-IX. századi) település házait, a hozzá tartozó gabonatárolókat és szemetes gödröket találtunk néhány kilométerre Nagykállótól – mondta el Scholtz Róbert, a Jósa András Megyei Múzeum régésze. – Az ásatások során november elejéig közel 150 objektumot sikerült feltárni. Ezeknek a negyede sír, a többi pedig a településhez tartozó árok, gödör és lakóház maradvány.

A szakember elmondta továbbá, hogy a sírok többségét megbolygatták, feltehetően sírrablók kifosztották, így sem halotti csontokat, sem pedig a nyughelyekbe a halottak mellé temetett ékszereket és viseleteket, valamint használati tárgyakat, a túlvilágra szánt étel és ital mellékletekhez edényeket sem találtak. Az ásatás során a lakóházakból töredék használati tárgyak kerültek elő. A csekély számú lelet Scholtz Róbert szerint azzal is magyarázható, hogy ezen a területen igen savas, hosszú távon – évszázadokon át – maró hatású is lehet a homok, ami megsemmisíthette az értékes leleteket.

A feltárt régészeti anyagot Nyíregyházára, a Jósa András Múzeumba szállították, ahol feldolgozzák és rekonstruálják azokat. Felvetődött annak lehetősége is, hogy a teljes régészeti munkálatok befejezése után Nagykállóban is bemutassák a letűnt századok, az akkor élt emberek használati tárgyait, lakóházaik maradványait, temetkezési helyeit.

Kapcsolódó cikkek:

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában