Helyi közélet

2008.11.15. 08:24

Vitathatatlan, hogy lesz vita

<p>Nyíregyháza - A november 24-i nyíregyházi közgyűlésen fontos döntések születhetnek.</p>

Komoly vitákra lehet számítani a november 24-i városi közgyűlésen. Ezt Csabai Lászlóné polgármester ismerte el, mondván: a jövő évi költségvetés koncepciója és a különböző árak meghatározása idézhet elő szópárbajt.

– A közgyűlésig a bizottságok részletesen foglalkoznak a napirendi pontokkal. A költségvetés a legfajsúlyosabb témakör, de fontos a szabályozási kérdés, a gazdasági társaságok átalakítása a törvényi kötelezettség révén, valamint a település-szerkezeti terv vizsgálata – közölte a városvezető.

– Esedékes a 2007-2010 közötti időszak gazdasági programjának időarányos beszámolója. A vállalt feladatok eddig teljesültek, tervszerűen haladunk, kivételt jelent az intézmények felújítása, e téren vannak elmaradások, amik a pályázati feltételek miatt alakultak így. A jelenlegi gazdasági helyzetben a mikro- és a középvállalkozások jövője általánosságban véve bizonytalan, ezért szeretnénk, hogy igény és lehetőség szerint kedvező hitelhez jussanak, amihez kamattámogatás járna.

– Az uniós pályázatok által körülbelül 25 milliárd forint értékű támogatást szereztünk, ezáltal az utóbbi közel két évtized legnagyobb fejlesztéseit valósíthatjuk meg. Jövőre prioritást élvez a belvízvédelem, az akadálymentesítés, a kerékpárút, a járdaépítés, és folytatódik az Integrált Városfejlesztési Stratégia. A 25-ből közel egyébként 15 milliárdot a szennyvízprogram tesz ki. A megnyert pályázatokat kivétel nélkül végig visszük, a beadott pályázatok java része a külső városrészek infrastrukturális fejlesztésére irányul.

A tervek szerint a jövő évben több önkormányzati tulajdonú területen sem változnak az árak.

– Az állatpark-, a fürdőbelépő, a piaci helypénz, a lakbár, a parkolási díj és a temetkezési szolgáltatás mértéke marad, az üzleti bérleti díj az inflációnál kisebb mértékben emelkedik. A külső tényezőktől függő módon, az infláció mértékét követve változik a tömegközlekedési, a víz-, a szennyvíz- és a szemétszállítás-díj.

Fórumok városszerte

A jövő héttől január végéig lakossági fórumot tartanak a képviselők az illetékességi területükön. Először Örökösföldön tájékoztatják az érdeklődő városlakókat.

Fontos adatok

A 2009-re előirányzott bázisköltségvetés mintegy 40-41 milliárd forint
Nyíregyháza teljes hitelállománya: kb. 8,8 milliárd forint
Ebből a 2006 óta felhalmozódott hitel: 1,2 milliárd forint

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában