Helyi közélet

2008.12.14. 13:06

A gazda, a kutya, meg a harapás

<p>Nyíregyháza - Kutyasétáltatáskor a póráz kötelező, a szájkosár viszont nem. Megesett már az is, hogy a két lábon járó direkt hergelte a négylábút.</p>

– Félelmetes, amikor az utcán hatalmas testű, vicsorgó kutyát sétáltatnak póráz nélkül. A jogszabály ezt hogyan engedheti meg – kérdezte nyíregyházi olvasónk, akinek egészségi állapota miatt naponta többször is hosszabb sétát kell tennie. Szerinte elég sok elriasztó esetet hallottunk már ahhoz, hogy ez aggodalomra adhasson okot.

Nyíregyháza közgyűlése 2007 júniusában az állatvédelmi és a szabálysértési törvény miatt visszavonta az állattartási rendeletét, amelyben a kutyasétáltatás során kötelezően előírta nemcsak a póráz, hanem a szájkosár használatát is – tájékoztat Tasnádi János, a közterület-felügyelet vezetője. A kötelező jelleg ma már csupán buszon, villamoson, vonaton áll fenn, minden más esetben a gazda felelőssége, hogy eldöntse: veszélyes a négylábúja az emberre vagy sem, van-e támadási hajlama, vagy nincs.

A közterületek használatáról szóló helyi rendelet azonban kitér arra, hogy Nyíregyházán – 13 kutyasétáltatásra kijelölt hely kivételével – szájkosarat mindenhol tenni kell az ebre.

A kutya nem harap azonnal

– A hatóságok – sem a rendőrség, sem a munkatársaim – azt nem ellenőrzik, hogy a kutya visel-e szájkosarat, azt viszont igen, pórázon vezeti-e a gazdája közterületen. Ha nincs póráz, az szabálysértésnek minősül, bírsággal sújtható – jegyzi meg Tasnádi János.

Az Állatbarát Alapítvány nem hallott még olyan esetről, amikor pórázon, de szájkosár nélkül sétáltatott kedvenc mart volna meg valakit. Inántsy-Pap Sándor, az alapítvány titkára úgy véli, a gazda gondosságán múlik, hogyan viselkedik a kutyája. Ha a négylábú megtanulta az alapvető engedelmesség szabályait, akkor jól kezelhető. A többéves tapasztalat azonban azt mutatja, hogy bizonyos helyzetek, amelyek a kuytát korábbi negatív dolgokra, traumákra emlékeztetik, megtörténhet, hogy rámordul az ismeretlenre.

A helyes magatartás azonban szerinte, és a kutyakiképzéssel több mint egy évtizede foglalkozó Homoki Zsolt szerint is az, hogy minden sétáltatáskor használni kell a szájkosarat! Megesett már az is, hogy a két lábon járó direkt hergelte a négylábút.

– A szájkosárra azért van szükség, mert nem tudni, hogy milyen emberrel találkozik a kutya, milyen inger éri és jobb a bajt megelőzni – véli a szakember. Azt nem tartja valószínűnek, hogy azonnal harapjon az eb. Ezt megelőzően vannak fázisok, amelyek alapján felismerhető a támadási szándék. Ez a vicsorításról, a hátracsapott fülekről és farokról, a merev testtartásról, valamint a támadó pozícióról állapítható meg. Fontos tanács: nem szabad elszaladni, visszatámadni, kiabálni, mert ez még inkább harcra készteti a kutyát, mozdulatlan emberre viszont nem támad.

– Nem gyakoriak az ilyen esetek – mondja Fülöp Gergely, a megyei rendőr-főkapitányság szóvívője. A rendőrség már csak akkor lép, ha megtörtént a baj. Amennyiben a kutya nem uszításra támadt az emberre, akkor gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt vonják felelősségre a gazdáját. Amennyiben parancsra harapott az eb, akkor szándékos cselekménynek minősül az eset.

Mit szól ahhoz, hogy szájkosár nélkül lehet sétáltatni a kutyákat Nyíregyházán?

Dr Ördög Jánosné (Nyíregyháza): Szeretem a kutyákat, de úgy gondolom, nem kellene hagyni, hogy szájkosár nélkül sétáltassák a nagy testű ebeket, mert veszélyt jelenthetnek másokra.

Nagy Illésné (Oros): Kertes házban lakunk, van kutyánk, amikor sétáltatni visszük, mindig feltesszük a szájkosarat kedvencünkre. Főképp a gyerekek biztonsága miatt fontos lenne, hogy újra kötelezővé tegyék a szájkosár használatát.

Juhászné Dancs Ágnes (Nyíregyháza): Féltem a gyerekeket! Igaz, még nem volt rossz tapasztalatom, de a hírekben gyakran hallani kutyatámadásokról. Zavaró, hogy a belvárosban is lehet sétáltatni a nagy testű ebeket.

A nyírmadai Jakó Andrásné így felelt: Helytelen, hogy nem teszik kötelezővé a szájkosár használatát a nagytestű ebeknél. A drága kis palotapincsim korábban már áldozatául esett egy másik kutya támadásának!

A nyírteleki Pristyák Andrásné többgyermekes anyaként aggódik családjáért. – Több ismerősömet érte már kellemetlen „élmény” a szabadon, szájkosár nélkül sétáltatott kutyák miatt, szigorúbb rendeletre lenne szükség!

A nyíregyházi Kenéz Gyula az ésszerű szigorítás híve. – A lényeg, hogy a játszóterektől és a közterektől tartsák távol az ebeket, és csak az erre kijelölt helyeken sétáltassák őket.

- Bednárik Mónika, Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában