Helyi közélet

2008.12.22. 06:44

Jogászszemmel: Kezességvállalás

<p>Egyik olvasónk kezességet vállalt egy ismerőse autóvásárlásánál, aki a részletfizetést nem teljesítette, így az olvasó fizetéséből kezdte el a bank letiltani a megfelelő összeget.</p>

A kezesség a polgári jogban egy másik kötelezettség biztosítását szolgálja azáltal, hogy a kezes teljesítést vállal arra az esetre, ha az adós a jogosultnak nem teljesít. Éppen ezért igen körültekintően kell eljárni, hiszen ha egyszer valaki kezességet vállal, utóbb, az adós nem teljesítése esetén nagyon rosszul járhat. Ezt minden személynek tudnia kell, mielőtt kezességet vállal valakiért, legyen az családtag, barát vagy ismerős.

Ha a kezes elégíti ki a jogosultat, a követelés reá száll, a teljesítő kezes tehát a jogosult helyébe lép. Nem arról van tehát szó, hogy a kezes fizet az adós helyett, de ő ezt az összeget az eredeti adóstól követelheti majd vissza. A kezesség két fajtáját különbözteti meg a magyar jog. Az egyszerű vagy sortartó kezesség alapján a kezes mindaddig megtagadhatja a teljesítést, amíg a követelés a behajtható. Ezzel szemben a készfizető kezesség esetében sortartó kifogásra nincs lehetőség, ilyenkor a jogosult a kötelezett nemteljesítése esetén azonnal a kezes ellen fordulhat. Ez utóbbi történt e kedves olvasó esetében, ahogyan a részemre elküldött dokumentumokból is kitűnik.

Első körben érdemes az adóssal rendezni a jogvitát. Ha valóban kvázi baráti viszonyban lévő felekről van szó, akkor meg kell kísérelni a vita békés rendezését a bírósági út igénybe vétele előtt.

Dr. Komáromi Ágnes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában