Helyi közélet

2008.12.04. 16:53

Meggyújtották a "Csillagszórót" Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Csillagszóró 2 elnevezésű ellenőrzés sorozat keretében 6 szakmai területet vizsgált. Kiemelten figyeltünk a szezonális termékekre, az értékesítések szabályosságára. <dia width="960" height="800" alt="Holló Jánosné Csillagszóró műveletről 2008.12.04."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Holl__J_nosn___Csillagsz_r___m__369_veletr_/index.shtml , SERIE ,960,800)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Holló Jánosné Csillagszóró műveletről 2008.12.04." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/video/34668/meggy--jtott--k-a-----csillagsz--r--t-----ny--regyh--z--n" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

16:51: Amikor dühöng a vásárló

Szinte mindenki ismer a kereskedelmi gyakorlatból trükkös, ügyeskedő módszert, amivel a fogyasztót be lehet csapni, de aki egyzser csalódott, az legközelebb nem nyitja ki a boltajtót.

A becsalogatás kedvelt módszere a reklámújság, ahol jó nagyban de néha egy sokkal jobb minőségű termék fotója mellé teszik az akciós termék cikkszámát. Ha már ott van a vásárló, csak vesz valamit. A másik trükk a termék hiánya. Az akciós áru már nyitáskor sem kapható, de van a drágább hasonló termékből bőven. A harmadik az, amikor az akciós termék van is, az ára is rendben van, csak még ilyen – olyan plussz költséget számolnak fel így hízlalva a bruttó fizetni valót.

A betétdíj külön fogalom. A neve is mutatja, hogy nem termékről van szó, hanem egy letétről, ami a göngyöleg visszaadásával visszajáró pénz. Sok helyen vagy nem veszik vissza a göngyöleget, vagy megpróbálják levásároltatni a betétdíjat. Az sem utolsó trükk, amikor Karácsony előtt nagy reklámkampánnyal akciós termékek sokaságával indul egy új üzlet, ami Vízkeresztre minden tájékoztató nélkül megszűnik. A rekalmációval pedig nincs kihez fordulni, de megtörtént már az is, hogy egy létező szervíz adatait írták be (szerződés nélkül) egy termék garancia papírjába. Képzelhetjük a szervíz alkalmazottját, amikor behozták nekik a meghibásodott terméket garanciális javításra.

16:40: Három ellenőrzés

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság három szakemberét kísértük el három helyre. Az első egy játékbolt volt a Nyírfa tér közelében, ahol az árcédulákat, a magyar nyelvű tájékoztatót, a veszélyekre figyelmeztető feliratokat kerestek az ellenőrök. Krivos Csilla nagyon elégedett volt, mert mindent rendben talált. Arra is nagyon figyelt, hogy az elektromos hálózatról üzemelő úgynevezett adapter csatlakozó dugója megfelelő kialakítású legyen, ugyanis ezek biztosítják a megfelelő érintésvédelmet. A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy a hálózati feszültség értéke a régi szabvány szerint volt 220 V, a jelenleg érvényes feliratok 230-240 V –ot jelölnek.

Egy gazdag kínálattal rendelkező lámpaboltot látogattunk meg a Szegfű utcán. Az itt árusított fényfűzérek, világítóberendezések mindegyike rendben volt, az áru jelzései egyértelműek és megfelelőek voltak. Az árcédula pontos, jól látható.

Az egész évben üzemelő üzletek után az újjab állomás a Kossuth téri vásár. Varga Éva előbb rendelt egy pohár forralt bort, utána bemutatta az igazolványát, és közölte ez próbavásárlás, amit az ellenőrzés követ, arról pedig jegyzőköyvet vesznek fel. Hibát nem talált így a jegyzőkönybe egy képzeletbeli ötös került.

14:25: Amit fokozottan néztek a kollégák, a termékek árának feltüntetése a reklámújságokban az akciós áruk áralkalmazása, származási hely feltültetése, próbavásárlások alkalmával az árfelszámítás módja. Karácsonyhoz közeledve természetesen a fényfűzéreket, a gyermekjátékokat árusító üzletekre illetve a vásárokra terjedt ki az ellenőrzés.

Az Észak-Alföldi régió nyíregyházi kirendeltsége 86 ellenőrzés során 21 üzletben talált jogsértést. Láthatóan csökkent a szabálytalanságok száma, ami a korábbi évek kitartó felvilágosító tevékenysége illetve a visszatérő ellenőrzések eredménye.

Akadt feltűnő hiba, például egy próbavásárláskor a kimért hurka-kolbász súlyához hozzámérték a papírtálca súlyát, ami 26 Ft kárt okozott a vásárlónak. A nyugta adás 5 helyen maradt el. A betétdíjak feltüntetésekor helytelen gyakorlatot tárt fel az ellenőrzés. Nem kötelezhető a fogyasztó arra, hogy levásárolja a betétdíj összegét, az ugyanis visszajár. A játékok közül a népszerű és kreatív mágneses játékoknál azt néztük mennyire lehet veszélyes, ha nem rendeltetésszerűen játszik a gyermek, hanem lenyelheti azt, ezért ezekre a veszélyekre a szülők, ajándékozók figyelmét megfelelő feliratokkal kell felhívni.

Az adapteres elektromos játékok esetében az érintésvédelmi szabályok betartása nagyon fontos, sajnos minden évben akad rosszul szigetelt vezeték, széthulló villásdugó, vagy mondjuk hőre rosszul reagáló fényfűzér. 128 féle fényfűzérből 5 féle bizonyult veszélyesnek, ezek forgalmazását korábban betiltottuk. Az ellenőrzések során nem elsődleges cél a szankciók alkalmazása, hanem a tájékoztatás, az áru forgalmazásának visszatartása, ha a szükséges ár, illetvce tájékoztató információk feltüntetése után a forgalmazásra van lehetőség.

Az intézkedések egy része a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól a jegyzők hatáskörébe került, a hatóság a szeptember 1-jétől életbe lépett változások betartását, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat illetve a megtévesztő reklámtevékenység korlátozására fordít több gondot.

Ön megbízik a karácsonyi kellékek minõségében?

Vassné Szekeres Anikó (Nyírpazony): Nem volt még rossz tapasztalatom a karácsonyi kellékekkel. Szaloncukrot nem szoktunk venni, és csillagszórót is csak ritkán gyújtunk.

Török József (Gyula): Tavaly elkéstünk a szaloncukor vásárlással, Gyulán a karácsony elõtti héten már nem lehetett kapni. Égõt nem teszünk a fára, mert a legtöbb szerintem balesetveszélyes.

Horváth Ildikó (Tiszalök): Minden évben szoktunk égõt tenni a fára, eddig még semmilyen problémánk nem adódott. A szaloncukorral már volt rossz tapasztalatom, nem mindig olyan ízletes, mint amit elvárok a gyártótól.

Bodnár Laura (Nyíregyháza): Elõfordult, hogy megvettem a boltban a szaloncukrot, és már csak otthon vettem észre, hogy lejárt a szavatossága. Nem lenne szabad ilyen termékeket árusítani, valószínûleg kirakták a tavalyról megmaradt dobozokat...

A nyíregyházi Hegedûs Péter és családja minden évben fénybe öltözteti a karácsonyfát. – Volt olyan eset, hogy egy-két égõ nem égett, de nem vittem vissza az üzletbe, így is szép volt – tette hozzá.

A nyíregyházi Székely István régebben csillagszórókat árusított. A vásárlók többsége elégedett volt az áruk minõségével, nem hoztak vissza hozzám hibás árut – mondta.

Kapcsolódó cikkek:

· A Csillagszóró szikrái: üzletbezárások
· Bezártak egy üzletet Nagykállóban 
· Csillagszóró-akció: 170 milliós fogás
· Olcsó húsnak tényleg híg a leve?

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában