Helyi közélet

2008.12.15. 16:10

Összeült Nyíregyháza közgyűlése

<p>Összeült Nyíregyháza közgyűlése, a képviselők a napirend szerint 27 napirendi pontot tárgyalnak, további hatot pedig zárt ülésen.</p>

16:10: Felbermann Endre (SZDSZ) is végigjárta az érintett területet, 22 házat érintene a gyűjtőúttá minősítés. Úgy vélte, mindent mérlegelve a legkisebb rosszként döntöttek a Bokréta utca mellett, olyan megoldás nincs, ami mindenkinek jó, ez lenne a racionális döntés. Ha ez nem valósul meg, veszélybe kerül a nyugati elkerülő út megépítése. Turcsik László (Fidesz) elmondta: a nyugati elkerülő az egész város javát szolgálja, de a Bokréta utcán élők igényeit is figyelembe kell venni. A képviselők úgy döntöttek, hogy azt a megoldás támogatják, hogy a Bokréta utcát alakítsák gyűjtőúttá.

15:47: A 2009-2011 között megrendezendő, kiemelt sportrendezvényekről dönt a testület: ezek között szerepel a Kelet-Nyugat kosárgála, az országos Streetball bajnokság, a teke világkupa, az U 19-es labdarúgó Eb., a jövő évi kézilabda gála, a veterán atlétikai Eb., a női-férfi főiskolai kézilabda világbajnokság és a junioir atlétikai Eb. A veterán atlétikai Eb. megrendezéséhez a Városi stadion mellett egy edzőpályára is szükség van, a képviselők nem döntöttek arról, hogy erre a célra a Nyíregyházi Főiskola pályáját újítják fel, vagy a Tiszavasvári úti sportlétesítményt teszik erre alkalmassá. Arról döntöttek, hogy ezen események megrendezését a város felvállalja.

A Bokréta utca gyűjtőúttá minősítéséről tárgyal a testület. Mint ahogy arról beszámoltunk, az ott élők aláírást gyűjtöttek a tervezet ellen. Dr. Vinnai Győző (Fidesz) azt mondta, ha van másik megoldás, válasszák inkább azt azért, hogy az ott lakók életminősége ne romoljon. Lőrincz Tamás (Fidesz) is azt mondta, hogy egy másik megoldást kell keresni. Veres István főépítész elmondta: az alternatívaként felmerülő Rét utcán a tereprendezés nagyobb költséggel járna.

14:50: A vállalkozói tulajdonban lévő, lakás céljára használt lakások esetében a hatályos 2,6 százalékos adómértéket a közgyűlés 0,5 százalékosra mérsékelte, ezzel szeretnék ösztönözni a vállalkozói alapon működtetett bérlakások építőit a lakások további bérbeadására.  Elkészült a város környezetvédelmi programja, mely a helyzetfelmérés mellett a 2014-ig tartó időszak feladatait foglalja össze. Felbermann Endre (SZDSZ) azt mondta, nem állunk rosszul, de sok a tennivaló. A légszennyezés egyre romló adatai a közlekedés átszervezését követelik meg, az ivóvíz minősége terén a város kiváló minősítést érdemel, az energiafelhasználás terén komolyan kellene foglalkozni a megújuló energiák kérdésével, mint ahogyan a csapadékvíz-elvezetés terén is sok a feladat.    

14:10: A két közgűlés között eltelt időszakról szólva a polgármester elmondta: hetek óta zajlik a Berwin ruhagyár esetleges bezárásáról szóló tárgyalás, a város szeretné megtartani a gyárat - erről is tárgyalnak szünetben a frakcióvezetők. Az autókereskedők megkeresték az önkormányzatot, hogy pótolja a gazdasági válság miatt kieső bevételeiket - a város ebben nem tud segíteni. Ajtay-Horváth Magda (Fidesz) azt kérdezte, a Víz utcán nem újítják-e fel a járdát? Azt is szerette volna tudni, a felújítás alatt a közterület-felügyelet mennyi bírságot rótt ki a Víz utcán élőkre? Giba Tamás alpolgármester azt mondta: a jövő évi tervek között szerepel a Víz utcai járda felújítása. Tasnádi János, a közterület-felügyelet vezetője elmondta: a munkálatok alatt forgalmirend változtatást vezettek be - ezt a beruházó kérte -, aki pedig nem tartotta be a szabályokat, büntetést kapott. Dr. Vinnai Győző, a Fidesz frakcióvezetője a Búza tér átalakítása kapcsán elmondta: fórumot tartottak a piaccsarnokban, ahol a résztvevők aggodalmuknak adtak hangot. Az árusok létrehoztak egy érdekvédelmi központot, mert attól félnek, hogy a piac helyén létrejön egy új plaza,ahonnan kiszorulnak az őstermelők, mert nemtudják majd kifizetni a díjakat. Az elfogadhatatlan, hogy a beruházó diktáljon, az emberek véleményét ismerve kell döntést hozni - mondta Vinnai Győző. A közigazgatási hivatalhoz fordul a Fidesz egy korábbi személyi döntés miatt, mert szerintük törvénytelenül zajlott - a legutóbbi közgyűlésen egy másik napirendi ponthoz kapcsolva hosszabbotta meg a közgyűlés Diczkó József kinevezését az Ipari Park Kft. élén.      

13:40: Szokol Tibor, az MSZP frakcióvezetője napirend előtt interpellált: az egyik ügy, melyről szólt, a Búza tér átalakítása.Úgy vélte, az elmúlt hetekben több tájékoztatás és hangulatkeltő akció is zajlott, azt kérdezte, hogyan is alakítják át a piacot. A másik ügy a Víz utai útfelíújítás, mely a tervezetthez késet később készült el - Szokol Tibor azt kérdezte, miért csúszott a befejezés. Csabai Lászlóné polgármester a piaccal kapcsolatban elmondta: több lehetőség közül választhatnak, a számítások azt mutatják, hogy az átalakítás legkevesebb 1,5 milliárd forintból valósulhat meg. Ha az IVS-en belül valósul meg, több beruházásra már nem jut pénz, és vállakozói tőkéből is megoldható az átalakítás. A pályázó letett egy koncepciót, amit a testület tárgyalási alapként elfogadott. Időközben felmerült annak az igénye, hogy mind a két oldallal foglalkozzanak, a pályázó erre az esetre is készített egy javaslatot. A lakosság egy része korszerű piacot szeretne, a másik része nem, az árusok egy része alig várja, hogy elinduljanak a munkálatok, másik részük nem akar változást. A testületnek a januári közgyűlésen el kell döntenie, hogy a jelenlegi pályázat érvényes-e vagy sem, ettől függenek a továbbiak. A Víz utcával kapcsolatban Giba Tamás elmondta: három térségben nyílt lehetőség teljes aszfaltcserére, ezek egyike a Víz utca. A szőnyegezés mellett a csapadékcsatornát is kicserélték, s a szennyvízcsatorna átépítése is megtörtént. Ezért haladtak más ütemben ott a munkálatok, ám a tervezett időn belül maradtak. Talajminőségi problémák miatt háromszor is újra kellett tölteni a földet, ez is időt vett el, ennek ellenére a szerződésben foglalt határidőt betartották.   

13:20: A közgyűlés az oktatási bizottság kérésére 20 perces késéssel kezdődik.

Kapcsolódó cikkek:

- Száraz Ancsa-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában