2009.01.31. 10:38
Sertésdagadó sörös töltelékkel
<p>Olvasónk, a nyírteleki Taksár Ferenc<br /> az elkövetkező farsangi menühöz<br /> ajánlja az alábbi receptet.<br /> Próbálja ki Ön is!</p>
Az elkészítési módja az
átlagostól bonyolultabb ugyan, és
több odafigyelést igényel. A
töltelékkel zamatosabbá válik
az étel, mivel a különböző
ízek kiegészítik egymást.
Az eredmény azonban ízében
és látványában is
kitűnő a vendégsereg
számára.
Jó tanács a töltött
húsokhoz: Sokkal ízletesebb
zamatosabb húst kapunk, ha az
elkészítés vége felé
néhány csepp citromlevet keverünk
abba a mártásba, amiben a hús
készül.
Sertésdagadó sörös
töltelékkel
Hozzávalók 4
személyre: 1kg házi
sertés dagadó, 3dl sör, 2db zsemle,
2db tojás, 1 kisebb fej vöröshagyma,1
gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj vagy
2dkg, zsír (felolvasztva), 1csomag
petrezselyemzöld, zsemlemorzsa,
bazsalikom,(ízlés szerint
majoránna,), őrölt bors, só,
néhány csepp citromlé
Elkészítése:
A dagadót felszúrjuk
kívül-belül megsózzuk és
félretesszük.
(Vásárláskor a hentest
megkérhetjük szúrja fel a
dagadót Nekünk.) A zsemléket
sörbe áztatjuk majd kicsavarjuk. A
megmaradt sört félretesszük.
Elkészítjük a
tölteléket. A hagymát kevés
olajban megfonnyasztjuk. A fokhagymát
fokhagymatörőn áttörjük, a
petrezselyemzöldet apróra vágjuk
majd a sörben beáztatott
zsömlékhez keverjük. Beletesszük
a tojásokat kevés bazsalikomot csipetnyi
borsot, sót adunk hozzá. Lassan
összegyúrjuk. Ha a massza lágy lenne
zsemlemorzsát adunk hozzá.
Az így elkészített
tölteléket a dagadóba
töltjük. A nyílást
hurkapálcával vagy hústűvel
lezárjuk. 2 evőkanál
étolajjal vagy az olvasztott zsírral
leöntve, közepesen meleg sütőbe
helyezzük. A félretett sörrel
locsolgatás mellett pirosra sütjük,
majd párolt rizzsel , savanyú
hordós uborkával tálaljuk.
hétvégére
Dehogynem!
virsliben? Biztos?