2009.04.20. 06:19
A polcálló vargabetűn is túl...
<p>Fekete vágás, illegális<br /> élelmiszerfeldolgozás miatt megyénkben<br /> három nagy lebukás is volt ebben a<br /> hónapban! Az eredmény: több tonna<br /> elkobzott, megsemmisített hús és<br /> húskészítmény. Ja, és<br /> valami szutykos savanyúság-hegy.</p>
Csak, hogy segítsen az előbbieket
megemészteni. Szerencsére a
hatóságok – megelőzve minket
– nem emésztették meg a már
nem is először elkövetett
szabálytalanságokat. Ezeket most akkora
pénzbírságokkal
sújtották, melyekből az
elkövetők könnyen
legálissá tehették volna
zugüzemeiket.
Törvényes lehetőség van
ugyanis, amelynek megfelelve akár egy
őstermelő is leadhatja a közeli ABC-nek
vagy vendéglőnek a maga
vágta/pucolta
„kapirgáló„ csirkéit.
Azt gondolom, nem a vállalkozó
szelleműek „víz alá
nyomása„, a cél. Sokkal
inkább egy törvényes keretek
között működő, termelők
és fogyasztók számára
egyaránt gazdaságos helyi
élelmiszer
előállítás és
-forgalmazás. Hiszen józan ésszel
felfoghatatlan, hogy az itt termett alma, szilva,
meggy, jóféle zöldségek, az
itt nevelt baromfiak, malacok húsa
kizárólag úgy kerül
manapság az itteni
élelmiszeráruházak pultjaira, hogy
előtte fölszállítják
valamelyik Pest közeli
raktárbázisba, ahonnan aztán a
Földet is lassacskán beborító
műanyagfóliába kicsomagolva
zötyög vissza energiafaló
hűtőkamionokban. Ez rossz a
gazdálkodónak, mert a
„fogyasztóbarát„ ár
érdekében megalázóan
keveset kínálnak a
portékájáért, rossz a
fogyasztónak is, mert ilyen
tortúrát zömében csak
polcálló – értsd:
kemény és ízetlen –
termelvények bírnak ki. Végül
rossz a vidéknek is, mert ahelyett, hogy az itt
élők értelmes, becsületes
munkájának kölcsönös
megbecsülése által
kivirágozna, hamarosan agonizálni kezd,
ha nem ébredünk rá, hogy csak
így lehet, s csak magunkra
számíthatunk!
Végzetes lehet a kolbász is
- Galambos Béla -
[email protected]