Helyi közélet

2010.05.10. 07:21

Diákmunka: nem árt az óvatosság!

Magyarországon átlagosan 200 ezer tanuló vállal alkalmi munkát a vakáció, illetve a tanulmányi szünet alatt. Hostess tennivalók, árufeltöltés, pénztárkezelés és szórólapozás – ezek a leginkább kedvelt idénymunkák a fiatalok körében.

Magyarországon átlagosan 200 ezer tanuló vállal alkalmi munkát a vakáció, illetve a tanulmányi szünet alatt. Hostess tennivalók, árufeltöltés, pénztárkezelés és szórólapozás – ezek a leginkább kedvelt idénymunkák a fiatalok körében. Legtöbben valamelyik helyi diákszövetkezethez fordulnak segítségért, de szép számmal vannak, akik inkább önállóan indulnak munkát keresni, mondván: ne „nyerészkedjen” rajtuk semmilyen közvetítő cég, hiszen így sem keresnek vagyonokat pár heti munkával.

Veszélyben a munka gyümölcse

 

A legnépszerűbb, és a munkaügyi hatóság által is ajánlott legbiztonságosabb pénzkereseti forma az iskolaszövetkezetekben végzett munka, hiszen van megkötött munkaszerződés, munkabiztonsági oktatás, folyamatos szakmai felügyelet, és ellenőrzöttek a munkavégzés körülményei. A „magányos farkasok” ezzel szemben lényegesen védtelenebbek. Egyre többet hallani ugyanis arról, hogy a diákok nyári munkáját nem fizetik ki, vagy nem annyit, amennyiben megállapodtak.

A közép- és főiskolások, valamint az egyetemisták között számtalan történet terjeng szezon végén nem fizető lacikonyhásról, a tartozást gyümölcsben kiegyenlítő dinnyeárusról, vagy a munka végeztével étkezés, lakhatás, esetleg más címen költséget felszámító munkaadókról. A pénzkeresést célul kitűző, de a munkavégzés jogszabályi feltételeit nem ismerő, és azt a munkáltatón számon nem kérő fiatalok tehát könnyen kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek.

Dolgozni akar a zsebpénzértA 17 esztendős, Nyíregyháza-Oroson élő Bakó Andrea tavaly még csak fontolgatta, hogy némi „melódia” is vegyüljön felhőtlen vakációjába. Úgy tűnik, elhatározását az idén tett követi, hetek óta éberen figyeli ugyanis, milyen lehetőségek kínálkoznak számára a megyeszékhelyen.

 

– Ha vége a sulinak, napi 4-8 órás elfoglaltságot is vállalnék egy-másfél hónapon át. Nem akarom végigdolgozni az egész nyarat, hiszen a kikapcsolódásra, strandolásra, nyaralásra és persze a tanulásra is kell idő. Szívesen végeznék valamilyen irodai, ügyfélszolgálati vagy telemarketinges munkát, esetleg strandszolgálatot, szórólap osztogatást – mindezt korrekt díjazásért. Az édesanyám nem ragaszkodik hozzá, hogy a családi kasszában landoljon a megkeresett pénzem, csupán annyit kért, értelmes, hasznos dolgokra (is) költsem. Van pár dolog, amire már régóta vágyom, és a ruhatáramban is elférne még néhány divatos, új darab – meséli Andrea, a Vasvári Pál Gimnázium tanulója.

Tudta-e?

Iskolaszövetkezeten keresztül szünidőben 15 éves kortól, tanulmányi időben minimum 16 éves kortól vállalhatnak munkát a fiatalok. Felső korhatár nincs, de jellemzően a 17 és 25 év közöttiek keresik ily módon az anyagi boldogulás lehetőségét.

Az iskolaszövetkezetek átjárhatóak, tehát egy diák akár több szövetkezetnek is tagja lehet.

A foglalkoztatás biztonságos (törvényes, ellenőrzött, kiszámítható), stabil (az állam támogatja, a feketemunka lehetősége kizárt) és rugalmas (a cégek igényeire épül, a tanulmányi szempontok elsődlegességét figyelembe veszi, egész- vagy részmunkaidős, alkalmi vagy rendszeres jövedelemszerzési lehetőséget kínál).

Megkérdeztük: Ön tervezi-e, hogy diákmunkát vállal a nyáron?

Oxi Tímea szeretne jogosítványt szerezni, és az ehhez szükséges pénz előteremtése érdekében fog dolgozni a nyáron. – Szerencsére a családom segítségével találtam ideiglenes állást, ami egész nyáron kitölti majd az időmet – mesélte.

– Nem tervezem azt, hogy a nyáron munkába álljak valahol. Számomra nagyon hosszú volt most ez a tanév, szeretném kellően kipihenni magam – mondta Linzenbold Tímea.

Dolgozott már strandon és szórakozóhelyen is Ferenczi Klaudia, s számára természetes, hogy az idén is elhelyezkedjen majd. – Nyelvvizsgára gyűjtök, remélem, találok valami testhez álló munkát magamnak – fűzte hozzá.

– Jelenleg OKJ-s vizsgáimra készülök éppen, az ősszel pedig kezdődik a főiskola, így inkább nyaralni szeretnénk. A párommal tervezzük, hogy elmegyünk valahova – mondta Kupás Bettina.

Ezekben a hetekben érettségizik Imre Dávid, a szóbeli megmérettetés előtt áll. – Az elmúlt években már két nyáron át is dolgoztam egy fröccsöntő üzemben. Jól éreztem magam, remélem most is összejön majd ez a munkalehetőség – tette hozzá.

– Lehet, hogy külföldön vállalok munkát, de ha az országhatáron belül tudnék diákmunkához jutni, akkor sem lennék szomorú – mesélte Vegera Ágnes, aki gépjárművezetésből szeretne majd jogosítványt szerezni.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában