Helyi közélet

2010.07.28. 16:56

Készülnek a Kisvárdai Piac tervei

<p>Egyre mostohább körülmények, –a fedett rész tetőzete mára már, mint a kerítésdrót, olyan lyukas– várják az árusokat és a vevőket a kisvárdai kispiacon.</p>

Gyakran mondhatjuk: mi is a piacról élünk. A kisvárdai kis piac –mint valamennyi egyéb kereskedelmi létesítmény – helyzetét a környezete döntően befolyásolja. Mondhatnánk tréfásan, hogy melyik is a piac utcai oldala, hiszen gyakorlatilag három irányból lehet megközelíteni, a Szabolcs vezér út, a Jókai út és a Piac út, által határolt területet.

Évtizedes óhajok

Régi óhaja a városlakóknak, hogy a kórház háta mögötti nagy piacon (melyre szintén ráférne egy teljes körű felújítás) kívül a belvárosban is komfortos árucserehely működjön. A kispiac korszerűsítésének első lépései még 1992–ben kezdődtek, amikor egy miskolci építési iroda elkészítette a rendezési tervét. Először a terület rendezése, valamint a parkosítás szerepelt, majd megépültek volna a pavilonsorok. Mindebből nem lett semmi. A piaci állapotok tovább romlottak. A helyi kereskedők a tarthatatlan állapot érdekében megpróbáltak összefogni egy korszerűbb, fenntarthatóbb piaci működés érdekében. Nem találtak támogatókra. A piac állapota egyre rosszabb lett. Majd 2003–ban egy szegedi illetőségű cég vállalta, hogy a város elképzeléseinek megfelelően megépíti az önkormányzati területen a piacot és egy vásárcsarnokot. Majd évekig csend.

Csak terv maradt a bevásárló és szórakoztató központ

2006 elején úgy tűnt, hogy véglegesen eldől a kispiac sorsa. A W–GO 2004 Kft. nevű befektetési csoport ígérete szerint, a PERLA elnevezésű bevásárló és szórakoztató központot, valamint egy az uniós normáknak megfelelő zöldségpiacot, a működést segítő épületekkel és kiszolgáló létesítményekkel, parkolóhelyekkel együtt. Minden maradt a régiben, ha csak az nem jelent valami biztatást, hogy újabb beruházó jelentkezett a kispiac rendbetételére, mely az országban már több piacot üzemeltett. 

Beruházó Alfi–Ker Kft

– Az  Alfi–Ker Kft. a korábban megvásárolt Kisvárdai Piac területére egy új Piaccsarnok és egy Élelmiszer üzlet felépítését tervezi kezdte tájékoztatóját a nyíregyházi székhelyű Kft. ügyvezetője, Virág Ferenc. Elkészültek az engedélyezési tervek, melyek a hét folyamán beadásra kerülnek a Polgármesteri Hivatalba. Elkezdtük az egyeztetést a közműszolgáltatókkal a szükséges kiváltásokról és bekötésekről. A csomópont átépítése miatt közlekedési terveket is kell készíteni, melyeket az érintett közutak kezelőjével kell egyeztetni.  A kiviteli terveket a tervezőtől megrendeltük és megkezdődött a kivitelező kiválasztásának az előkészítése. Az építési engedély ügyintézési ideje 60 nap. A jogerőre emelkedés után szeretnénk elkezdeni a kivitelezést – mondta befejezésül Virág Ferenc.

Valami elkezdődött

Mára a körülmények pedig még mostohábbak, mint másfél évtizeddel ezelőtt. A piacon uralkodó állapotok már spártaiak. Úgy tűnik, hogy a piac–ügy végre jó irányba halad. Sokaknak életforma, másoknak megélhetés. A piacot az emberek megszokták. Csütörtökön és szombaton nyüzsgő élet található a kispiacon. A kisvárdaiak és a város környékiek számára ez egy kedves hely. A piacon a termékeiket árulók, az ott vásárlók, a városban és a városkörnyéken lakók érdekeit kell, hogy szolgálja. Közös érdek, hogy a piac fejlődjön, szebb és kényelmesebb legyen, hiszen az erre irányuló fejlesztések nélkül egy idő után elsorvad, s ez mindkét városi piacra értendő.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában