Helyi közélet

2010.07.01. 20:15

Zajos motorosok Nyíregyházán

<p>Minden nap 17-18 óra után, Nyíregyháza belvárosában, pl. a „piros ház” előtt, elviselhetetlen a hangzavar, amit a motorosok produkálnak - panaszolja olvasónk.</p>

Őrült tempóban, csapatostól száguldoznak. Sok idős lakik itt, akiknek a nyugalmát nagyon zavarják. Egyszerűen nem lehet kinyitni az ablakot az idegesítő zaj miatt. Nem igaz, hogy nem lehet ez ellen tenni valamit! Több járőr kellene a városba, főleg éjszaka, valamint sokkal több és hatásos intézkedés! – kereste meg szerkesztőségünket egy nyíregyházi olvasónk.

Az üzletek tulajdonosainak többségét is irritálják a motorosok

A Vay Ádám körúti megkérdezett üzletek tulajdonosainak többségét is irritálják a zajosan és sebesen közlekedő kétkerekűek. Egyesek meglátása szerint néhány motoros életveszélyes módon, egy keréken „repeszt”, mint az őrült. Másokat inkább a nagyobb teljesítményű chopperek és a fiatalok megtuningolt, visító robogójának hangja idegesíti, s ez ellen sok mindent nem tudnak tenni. Volt, aki tudni vélte, hogy a motorosok a Pláza parkolójában és a múzeum előtti parkolóban gyülekeznek esténként, s onnan rajzanak ki egy-egy körútra. Sőt sokszor látni a Széchenyi utcán, amikor versenyeznek is.

– Természetes vannak köztünk – mint máshol –, akik fittyet hánynak a szabályokra – erősíti meg Tóth Péter „szelíd motoros”. – De nem lehet általánosítani. Nekem is van egy Hondám. Biztos, hogy ezzel nehéz lassan közlekedni, de mindennek meg van a helye és ideje. Úgy látom, inkább azokkal van gond, akik vagánykodnak, s meg akarják mindenáron mutatni, mit tud a gépük. Bennük nincs félelemérzet.

A nyári időszakban megnő a városban közlekedő motorosok száma

– Az évszakhoz köthető, hogy a nyári időszakban megnő a városban közlekedő motorosok száma, akik főként fiatalok, és előfordul hogy egy-egy helyszínen többen gyülekeznek. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei és a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályainak állománya összehangolva, rendszeresen ellenőrzi a motorosokat, és azokat a rendőrség által is jól ismert találkozási helyeket, ahol ezek a fiatalok gyülekeznek. A motorosok ellenőrzése kiterjed a járművezetői jogosultság (megfelelő kategóriára szóló jogosítvány) megléte, bukósisak használata, a megengedett sebesség betartása, hatósági engedély érvényessége, a jármű műszaki állapota, rendszám elhelyezése, személyszállításra vonatkozó szabályok betartása, ittas, ill. bódult állapotban történő járművezetés.

Az esti és éjszakai órákban, amikor a forgalom már csekély mértékű, a motorok hangja nyilván hangosabbnak tűnik, főként, ha a fiatalok szokásai szerint, többen egyszerre indítják be járműveiket, ez önmagában azonban nem jogsértő. A sebességmérő készülékek viszont éjszaka is „szolgálatban” vannak, amennyiben a megengedettnél gyorsabban haladó járművet mérnek be, függetlenül attól, hogy az személygépkocsi, motor vagy egyéb jármű, azzal szemben eljárás indul – tudtuk meg Fedor Rita rendőrségi sajtószóvivőtől.

- Dankó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában