Helyi közélet

2010.08.26. 20:41

A kultúra és a hagyomány ápolása Kékcsén

<p>Jeles napként íródik Kékcse legújabb kori történetében 2010. augusztus 26. Pontban 18 órakor elindult a 69 órás magyar maratoni rekordkísérlet, magyar nóta és magyar népdaléneklés kategóriában.</p>

Több óra, jegyzőkönyvezetők valamint a Guinness Rekordok Bizottságának képviselője Sebestyén István jelenlétében vette kezdetét Kékcsén, pontban 18 órakor, a magyar nóta és népdal éneklés kategóriájának 69 órás maratoni rekordkísérlete. Az önkormányzati képviselőtestület és a polgármesteri hivatal dolgozói indították el énekükkel a vasárnap délutáni órákig tartó nótaéneklést.

– Kis falunkat igen jókedvű, nótázást kedvelő emberek lakják s azért gondoltunk arra, hogy a kultúra és a hagyomány ápolásával szeretnénk kitörni az ismeretlenségből a közösség összefogása révén – mondta a megjelenteket köszöntve, a település polgármestere Szekeres Katalin.

A 3007 perces csúcs megdöntése

Az eddigi leghosszabb 3007 perces nótaéneklési rekordot kívánják a most elindított énekléssel megdönteni. A tervezett 69 óra danolás alatt 3450 magyar nóta hangzik el nyolc helyi, kékcsei csoport előadásában. De itt lesznek a barátok. hat településről, Ajak, Nagyhalász–Homoktanya, Cigánd, Demecser, Komoró, Szabolcsveresmart közel háromszáz énekese. De három együttes, akik régi barátai a településnek s kékcsei kötődésük is van. Itt lesz a Boglárka Citerazenekarral, Bodnár Ferenc a kékcsiek Feri bácsija, Budapestről. Sipos Izolda Nyíregyháza, Kádár Zsuzsa Záhony, Szabó Lajos debreceni népdalénekes, valamint Balogh Zoltán prímás és népi zenekara Miskolcról. Szentendréről a Boglárka együttes, Kiss László és barátai, akik segítik a lelkes kékcsieket a nótaéneklésben. De ehhez a közel háromszáz fős csapathoz, minden nótázást kedvelő is részt vehet, saját énekével.

Az új iskola, új tornatermének a legelső rendezvénye a korábbi Guinness–rekord megdöntése. Az új oktatási komplexum egyik falán, az alábbi megszívlelendő és továbbgondolkodásra késztető idézetet olvastam.

„Hallgassátok figyelemmel a falusi ember danolását…” Csokonai Vitéz Mihály.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában