Helyi közélet

2010.08.05. 17:21

Albérlet vagy kollégium?

<p>A főbérlővel történő „együttélés” már a múlté, a főiskolások közeli, önálló albérletre vágynak, megfizethető áron.</p>

Néhány hete megszaporodtak az albérletet kínáló, illetve kereső apróhirdetések napilapunkban, illetve hirdetőújságunkban, a Keleti Apróban. Ez nem csoda, hiszen hamarosan kezdődik az őszi szemeszter a megyeszékhely felsőoktatási intézményeiben, amit rendszerint „arbéletvadászat” előz meg a nyári hónapokban. Az olcsó belvárosi minigarzontól a négyszobás, klímás, igényesen berendezett, tópartra néző lakóparki ingatlanig minden megtalálható. Most a diákokra koncentrál a piac. Ezt hűen bizonyítja, hogy az apróhirdetések többségében megtalálhatóak az alábbi varázsszavak: „főiskolához közeli”, „tanulásra kiválóan alkalmas, csendes környezet”, „alacsony rezsi”. Gyakori, hogy egy-egy hirdető megbízható albérlőtársakat keres maga mellé, viszont már csak elvétve fordulnak elő szobát–ágyat kínáló főbérlők.

Inkább a kollégiumot választják

– Öt-hat éve sokkal több diák keresett magának kiadó lakást a Nyíregyházi Főiskola környékén, mára az érdeklődés jelentős mértékben csökkent. Mivel a hallgatók összlétszáma és összetétele (helyiek, bejárók, tanulmányi idejük alatt itt lakók) alapvetően nem változott, a jelenség magyarázata a főiskolai kollégium színvonalának emelkedése és a férőhelyek számának növekedése lehet – mondja Boczákné Radvánszki Erzsébet, az egyik nyíregyházi ingatlaniroda vezetője. – Emlékszem, annak idején augusztusban főiskolások hada kopogtatott az ajtónkon, most inkább dolgozó párok, családok keresnek kiadó bérleményt. Sok főbérlő inkább megtartja régi bérlőjét, aki bár pár ezer forinttal kevesebbet fizet, mintsem kiadja lakását az olykor megbízhatatlan fiatal diákoknak, akik pár hónap múlva amúgy is továbbállnának. A főbérlővel történő együttlakás már a múlté – folytatja a szakember.

Nem a hely, az ár a mérvadó

– Manapság nincs eget rengető különbség a kiadó lakások árai között, ha a bérlemény felszereltsége és készültsége közel azonos. Egy 1 szobás, gázfűtéses, bútorozott lakást például 30-35 ezer forintért lehet kivenni havonta, függetlenül attól, hogy az ingatlan a belváros szívében (pl. Vasvári Pál utca) vagy távolabb (pl. Toldi utca) található. Ezért a pénzért ugyanakkor a jósavárosi lakótelepen egy 2-2,5 szobás albérlethez is hozzájuthatunk. Utóbbi paraméterek egy Sólyom utcai lakás esetében ugyanakkor már 50 ezret érnek. Egy családi ház bérlése – mert ilyen is előfordul! – 80 ezer forintnál kezdődik. Tapasztalataim szerint az albérletkeresők többsége számára immár nem is a lakás helye, hanem az albérlet ára a mérvadó. A gázfűtéses otthonok valamivel drágábbak a központifűtéses ingatlanoknál – vont mérleget Boczákné Radvánszki Erzsébet.

Eltűntek a tehetős szülők

Régebben az is gyakori volt, hogy a szülők vásároltak lakásokat a más városban tanuló gyermeküknek. Bár az ingatlanárak padlón vannak, a gazdasági válság begyűrűzése óta jelentősen visszaesett a vonzó befektetéssel élők száma, örülnek, ha gyermekük taníttatására futja a családi kasszából.

Véletlenszerűen feltárcsáztunk néhány albérletet kínáló lakástulajdonost, akik érdekes információkkal gazdagították összeállításunkat. Egy idősebb úr arról mesélt, hogy korábban fizetését, ma már nyugdíját egészíti ki az albérlőktől kapott forintokból. Mint mondta: tapasztalatai alapján azt tanácsolja, óvakodjunk a gyanús, problémásnak ígérkező fiataloktól! Kérjünk megfelelő összegű kauciót, a megállapodásról és feltételekről írjunk szerződést, és rendszeresen ellenőrizzük a kiadott lakás állapotát! Egy középkorú hölgy azt a választ adta, hogy azért kizárólag diáknak adja ki megörökölt, üresen álló lakását, mert a családok, illetve az elvált, gyermekes szülők könnyen eladósodhatnak, és nehéz „búcsút venni” tőlük. A főiskolás ezzel szemben minden hónapban megkapja szüleitől a pénzt, amiből kigazdálkodja az albérlet árát.

Megkérdeztük: Ön kiadná üresen álló lakását albérletbe?

Bartha József szerint régen nem volt divat a lakáskiadás. – Kiadnám, és nem félnék attól, hogy tönkreteszik, lelakják, ugyanis megválogatnám, kinek adom a kezébe a lakásom kulcsát! Persze, a kauciót sem felejteném el elkérni az új lakótól.

Ling Gyuláné bizonyos időközönként ellenőrizné a lakást, nehogy komolyabb baj történjen. – Sajnos, nincs üresen álló, „felesleges” lakásom, de ha lenne, kiadnám. Ez jó bevételi lehetőség, üresen csak pénzkiadással járna a fenntartása – tette hozzá.

Brémné Békési Tímea is kiadná a lakását. – „Benne van a pakliban”, hogy lelakják vagy fizetés nélkül meglépnek. Alaposan megnézném, hogy kinek adom ki, a mai világban fontos az óvatosság! – mondta a kisgyermekes anyuka.

– Szemügyre venném a bérlőimet, sőt, szerződést kötnék a lakókkal, majd havonta ellenőrizném a lakás állapotát – közölte álláspontját Mencsik István.

– Nem hiszem, hogy kárt okozna bárki is a lakásomban, legyen szó fiatalokról vagy családos emberekről. Ha mégis, ezért találták ki a kauciót – mesélte Onder Vera.

Egy közeli ismerősétől bérel lakást az Ószőlő utcán Kántor Patrícia. – Úgy tudom, semmiféle negatív tapasztalata nem volt még az ismerősömnek, pedig évek óta bérbe adja. Én is így tennék a helyében – tette hozzá a fiatal lány.

- Palicz István, Tarnavölgyi Gergely -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában