Helyi közélet

2010.08.25. 14:18

„Utalják a diákhitelem a kocsmába!”

<p>Nemrégiben egyik ismerősöm arról panaszkodott, hogy mennyi nyűggel jár az, hogy felvették a felsőoktatásba, hiszen a számos adminisztráció mellett még a diákhitelt is föl kell vennie. <strong>M. István jegyzete</strong></p>

Ekkor finoman visszakérdeztem, hogy mihez kell neki diákhitel, de gyorsan felvilágosított, hogy anélkül nem tudná fizetni a tandíjat. Nem úgy, mint az a két fiatal, akik beszélgetésének én is fültanúja voltam a minap. Ők ugyanis hitelüket ettől „komolyabb” dolgokra költenék!

Fodrász, műköröm hitelből

Szőke csinibaba, mellette barna csinifiú ücsörgött a nyár végi napsütésben Nyíregyháza egyik legforgalmasabb terén, ahol én is egyik ismerősömet vártam éppen. Először csak az idétlen csivitelésre lettem figyelmes, majd pimasz módon közelebb lopózva a beszélgetésükből is elcsíptem egy-egy foszlányt. A nyári bulik és fesztiválok mámoros éjszakáinak megtárgyalása után szóba került a legendás neptun rendszer, illetve az iskolakezdéssel járó problémák sokasága. Egyszer csak érdekes mondat ütötte meg a fülem – Jaj, én már alig várom, hogy utalják a diákhitelt, mert fodrászhoz is mennem kellene, meg látod hogy néz ki a körmöm is. Muszáj műkörmöshöz mennem – csivitelte a lány.

Kissé elképedtem a kijelentésen, de tovább figyelve a beszélgetést meglepettségem csak tovább fokozódott. - Hát, nekem a diákhitel meg a szoctám éppen arra elég, hogy legyen miből bulizni egész hónapban. A múltkor már azt mondtam, hogy utalhatnák a hitelem az egyetem kocsmájába is, úgyis ott költöm el mindet – tette hozzá nevetve a fiú, majd a lánnyal közösen tovább derültek a kijelentésen.

Csak dorbézoláshoz kell a pénz?

Nem tartom kizártnak, hogy a fiatalember csak vagánykodni akart a lány előtt, így kissé vetített, de meg merem azt is kockáztatni, hogy rengeteg olyan fiatal van a felsőoktatásban, akik nem a tanulmányaikat segítéséhez, hanem a dorbézoláshoz vettek fel diákhitelt. Nem állíthatom, hogy ez az általános, hiszen a diákhitel egy kiváló lehetőség az amúgy nehéz helyzetű családok gyermekeinek a továbbtanulásra, viszont van olyan fiatal az ismeretségi körömben, aki befektetésként fogta fel a hitelt. Fölvette azt, majd egyenesen egy bankba utalta, s most nem sokkal a végzése után vastag bankszámla tulajdonosa, amelyhez egy kedvező hitel párosul.

Lehet így is gondolkodni, de lehet úgy is, ahogy a két fiatal teszi és egyetemista éveiket igyekeznek a buli és a szórakozás jegyében eltölteni. A szépséghibája ennek viszont csak annyi, hogy mindezt hitelből teszik, valószínűleg a szülők tudomása nélkül, akik a legtöbb esetben nincsenek azzal tisztában, hogy mennyibe is kerül a felsőoktatás. S, a sokszor kihisztizett tízezrek és a diákhitel nem könyvekre és jegyzetre kell, hanem bulis éjszakákra és a torkokon lecsúszó piára.

-M. I.-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában