Helyi közélet

2010.08.06. 18:32

Literenként száz forint is spórolható!

<p>Ismerőseimtől már eddig is gyakran hallottam, hogy a tankolási költségeinken úgy faraghatunk a legegyszerűbben, ha a benzin mellé fele-fele arányban bioetanolt töltünk. Hazánkban az etanol literjét 240-250 forintért kapni, amíg a benzin literje majd száz forinttal drágább. Igen ám, de vajon melyek az olcsóbb tankolás veszélyei?</p>

Felkerestünk egy szakszervizt, ahol készségesen válaszoltak a bioetanollal kapcsolatos kérdésinkre. Mindenekelőtt azonban, látnunk és értenünk kell, mi is az a bioetanol. Ahogy a nevéből is kihámozható ez egy növényi eredetű alkoholpárlat, amelyet cukor tartalmú növényekből nyernek különféle erjesztéssel és lepárlással. Üzemanyagként az utóbbi időben terjedt el, hála a költséghatékonyságának. Mindemellett tudnunk kell, hogy az etanolnak tisztító hatása is van, így lemossa a fémekről azokat az olajokat, amelyek a korróziótól védenének, illetve a kenést biztosítanák. Ennek következtében nagyobb súrlódás fordulhat elő a különböző alkatrészek esetében, de rozsdásodhat, savasodhat is a felület.

- Abban az esetben, ha ezt 50-50 %-ban használják, akkor relatíve a kenése meglesz az üzemanyagnak, de hosszú távon a korrózió ugyanúgy előjöhet – tudtuk meg a szakembertől. Mindemellett még a szakemberek sem tudják biztosan, hogy ez a „hosszú táv” milyen időtartamot jelent, hiszen még nincsenek erre vonatkozó gyakorlati tapasztalatok. Összességében elmondható, hogy az etanol károsíthatja az üzemanyagrendszert de a kipufogórendszer is, mivel kén keletkezik az etanol elégésekor, s mivel ez az üzemanyag lassabban párolog, mint a benzin, így hidegben nehezebb lehet az indulás.

Az etanol használata a fogyasztás emelkedésével járhat

Látnunk kell továbbá, hogy mivel a benzin illékonyabb, így az üzemanyagrendszerben kis furatokon fecskendezik be az üzemanyagot, így az etanol nehezebb fajsúlya miatt mindez a fogyasztás emelkedésével járhat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy átlagosan benzinből 6 litert fogyasztó autó etanol-benzin keverékből megeheti a 8 litert is százon. A szakembertől megtudtuk - Nincs különbség új és régi típusú autók között, itt a hangsúly a benzin üzemű rendszeren van. Így azt lehet elmondani, hogy mindenki osszon-szorozzon, mérlegelje az esetleges kockázatokat, és ez alapján döntse el, hogy kipróbálja-e az etanollal kevert tankolási módszert.

Azt azonban minden úja autósnak tudnia kell, hogy a garanciális feltételek mindössze 5%-nyi etanol keverését engedélyezi, máskülönben ugorhat a garanciális szerviz. Szintén érdemes megemlítenünk, hogy ma már kaphatóak különféle adalékanyagok, amelyek az etanol viszkozitását hivatottak fokozni, de ezek hatékonyságáról még szintén nem készültek száz százalékosan bizonyított tesztek. A szakemberek azonban azt javasolják, ha már mindenképpen a bioetanol kipróbálása mellett döntünk, akkor azt ne tisztán etanollal oldjuk meg, hanem a már említett 50-50 százalékos elegyítéssel.

- M. I. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában