Helyi közélet

2010.08.20. 13:47

Óvakodjunk az adathalászoktól!

<p>Hűséges olvasónk, Tóth Krisztián a Facebook közösségi oldalról érkező támadásoktól tart. Mint mondja, manapság elég egy speciális szoftverrel, és könnyedén megszerzik, közzéteszik a felhasználók adatait.</p>

Milyen óvintézkedéseket tehet egy alapfokú informatikai ismeretekkel rendelkező internetező? – kérdezi.

Gergely András, szerkesztőségünk rendszergazdája szerint tökéletes védelem nem létezik, de néhány aranyszabály betartásával elkerülhetjük a közösségi oldalról érkező támadásokat.

– Előfordul, hogy megfertőzik az oldalakat, majd rajtuk keresztül a fertőzött linkeket a teljes közösségi hálózatban elterjesztik. Az ESET közelmúltban kiadott „parancsolataival” összhangban én az alábbiakat tanácsolom. Tájékozódj a közösségi portálok aktuális híreiről, ahol értesítést kapsz az új veszélyekről! Használd az adatvédelmi beállításokat, csak a valóban megbízható barátaidnak engedélyezd a teljes adatlaphoz való hozzáférést, és minimalizáld a nyilvános profilodon megtekinthető adataidat.

 

Ne fogadjuk el akárki bejelölését!

 

– Kerüld a továbbított linkek megnyitását, mert a barát nevében érkező üzenet akár egy bűnözőtől is származhat! Ne fogadd el ismeretlenek jelölését, utasítsd vissza az ilyen meghívókat! Fontold meg, milyen csoporthoz csatlakozol, hiszen így személyes adataid rengeteg ember számára válhatnak egy csapásra elérhetővé. Jól gondold meg milyen képeket és mennyi adatot, információt adsz meg magadról! Légy óvatos az alkalmazások telepítésénél, mert akár bűnözőktől is származhat! Keress rá az alkalmazás nevére a Google-ben, és nézd meg, hogy mások mit írnak róla! És még egy jó tanács: a Facebook profilodba inkább ne jelentkezz be nyilvános számítógépekről! – mondta el Gergely András.

KM - PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában