Helyi közélet

2010.09.16. 08:34

Az ovális pecsét a hivatalos

<p>A sportolók nem tudhatták, hogy érvénytelen az engedély.</p>

Amint arról már beszámoltunk, az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) rendőrségi feljelentést tett, mely szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több hamisgyanús sportorvosi engedélyt adtak ki sportolóknak. Ilyen engedély kiadására csak az OSEI-vel jogviszonyban álló sportorvos jogosult.

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya szeptember 3-án rendelt el nyomozást. Szeptember 15-én 79 rendbeli okirat-hamisítás megalapozott gyanújával hallgattak ki egy Nyíregyházán praktizáló orvost. A legfontosabb kérdés az, hogy ki adhat ki érvényes igazolást?

Ovális pecsét az érvényes

– Versenyzési engedélyt csak azok a sportorvosak adhatnak ki, akik szerződésben állnak az Országos Sportegészségügyi Intézettel – kezdte lapunk tájékoztatását dr. Sánta János, Észak-alföldi regionális sportegészségügyi szakfőorvos. – Megyénkben Nyíregyházán, Fehérgyarmaton, Jánkmajtison, Kisvárdán és Kemecsén praktizálnak olyan kollégák, akik érvényes a szerződéses jogviszonnyal bírnak és kiadhatják a versenyzésre az engedélyt. Azt még szeretném megjegyezni, hogy sportszakorvosi vizsgával és ÁNTSZ-engedéllyel vizsgálni, kezelést javasolni, gyógyítani lehet sportorvosként, ám versenyzési engedélyt kiadni nem. Azt is fontos tudni az érintetteknek, hogy a ,korábbi, nyolcszögű sportorvosi pecsét érvényét veszítette, szeptembertől egy ovális, kétszínű (piros és kék) pecsét a hivatalos.

Az érvénytelen pecséttel bírók között vannak egyéni sportágat képviselők és a csapatjátékosok, minden bizonnyal jópár labdarúgó is. vajon milyen következményei lehetnek annak, ha valaki ilyen, immáron érvénytelennek számító engedéllyel versenyezhet? Aki esetleg tud arról, hogy a legutóbbi bajnoki az ellenfélnek nem megfelelő pecsétje volt, az ne törje a fejét az esetleges óváson.

Érvénytelen engedélyek

– Nem hivatalosan már jó pár hónapja kaptunk jelzést arról, hogy valaki érvénytelen pecséttel adja ki a versenyeztetési engedélyt – kaptunk tájékoztatást Barczi Róberttól, a megyei labdarúgó szövetség főtitkárától.

– Ez amolyan nem hivatalos információ volt, ám ennek nyomán a szövetség hivatalos levélben fordult az Országos Sportegészségügyi Intézethez és megkértük azon megyebeli sportorvosok nevét, akik jogszerű versenyzési engedélyt adhatnak ki. Ezt a levelet, illetve a névsort az elmúlt napokban meg is kaptuk, így hamarosan hivatalosan is értesítést küldünk a csapatoknak, hogy szeptember 20-tól mely sportorvosok által kiadott engedély a hivatalos, az elfogadott.

Eleddig rendben is van minden, ám mi történik akkor, ha valamelyik focicsapat vezetője megtudja, hogy mondjuk a múl heti bajnoki az ellenfél csapatában olyan játékos is pályára lépett akinek immáron érvénytelennek minősített versenyzési engedélye van. Amennyiben óvnak, mi lesz a döntés? A vétkes joggal mondhatja, hogy ők jóhiszemüen jártak el, a szövetségtől nem kaptak tájékoztatást, hogy ki az érvényesseéggel bíró sportorvosok.

– Jogos a felvetés, ezért a szövetség jogászával a lehető leggyorsabban és alaposan utánanézünk ennek a kérdésnek, hiszen nem csak a versenykírás, hanem a sportörvény és az egészségügyi törvény idevonatkozó előírásait is szem előtt kell tartanunk. Amennyiben megszületik a szövetség állásfoglalása, természetesen tájékoztatjuk a csapatokat – válaszolta Barczi Róbert

Az Országos Sportegészségügyi Intézettel érvényes szerződéssel bíró megyebeli sportorvosok

  • Nyíregyháza: dr. Sánta János, dr. Kozma Péter Miklós, dr. Fazekas Imre, dr. Újhelyi János, dr. Nagy Angéla.
  • Nyíregyháza, Szent István u. 14. Telefon: 42/400-095. Rendelési idő: hétfőtől péntekig, 8-14
  • Kisvárda: dr. Zaiter Atef.
  • Kisvárda: Árpád u. 26. Rendelési idő: naponta 2 óra
  • Jánkmajtis: dr. Tóth Katalin.
  • Jánkmajtis, Kossuth u. 3. Telefon: 44/566-016. Rendelési idő: naponta 16-18.
  • Fehérgyarmat: dr. Kun Gábor Zoltán.
  • Fehérgyarmat, Kossuth tér 24. Rendelési idő: Naponta 16-18.
  • Kemecse: dr. Gerzon László

Érvénytelen sportorvosi igazolások miatt nyomoz a rendőrség Nyíregyházán

- Mán László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában