Helyi közélet

2010.09.28. 13:30

Dombrádi Napok rendezvénysorozat a kisvárosban

<p>Dombrád - Dombrádon több évtizedes múltja van a hagyományőrzésnek. A néptánc hagyományait már 1983 óta ápolják.</p>

Az akkori kezdeményező Vincze Menyhért, a mai Ady Endre Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója már 27 éve főszervezője a Hagyományőrző Szüreti Mulatságnak.

Az akkori mulatság mára kétnapos rendezvénnyé nőtte ki magát, hiszen az idén már VI. alkalommal rendezték meg a Nyugdíjas Klubok Dalos-találkozóját 2010. szeptember 24-én (pénteken). A rendezvény célja a népdalok megőrzése és átörökítése a fiatal nemzedék számára. A népdal a magyar népzene legősibb formája. Emberi érzelmeket és gondolatok testesít meg, fejez ki. Szerzőiket nem ismerjük, a legtöbbjük nemzedékről-nemzedékre szállva, szájhagyomány útján keresztül maradt ránk Népdalaink a népi kultúra virágai. Zengő ajkakon élő remekművek, melyek a tudatlanok kincsének és tanultak élő csodájának tekinthetők. A népdalok világa évezredes fejlődésben kiérlelt, leszűrődött művészet, amely kis arányaiban olyan tökéletes, akárcsak egy nagyszabású mestermű. Szabályok és rend nélkül virulnak, virágos rétté nyílna. Ennek jegyében fogadták el felkérésüket az alábbi nyugdíjas klubok, illetve népdalkörök:

  • Cédrus Idősek Klubja, Pátroha

Csoportvezető: Konczné Kozák Edit

  • Gyöngykoszorú Népdalkör, Demecser

Csoportvezető: Juhász Jánosné

  • Gyöngyvirág Népdalkör, Szentmária, Szlovákia

Csoportvezető: Battyányi Veronika

  • Őszikék Nyugdíjas Klub, Kékcse

Csoportvezető: Bodnár Imre Béla

  • Tiszakarádi Pávakör, Tiszakarád

Csoportvezető: Bűdi Barna Józsefné

  • és végül, de nem utolsósorban a házigazda „Őszirózsa” Nyugdíjas Klub, Dombrád

Csoportvezető: Vincze Menyhért

A rendezvényt Váradi Evelin a Móra Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjának szavalata nyitotta. Ónadi Boglárka, szintén a Móra Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója alkalomhoz illő népdalcsokrot énekelt. A vendégeket Vincze Menyhért az Ady Endre Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, valamint az „Őszirózsa” Nyugdíjas Klub elnöke köszöntötte, majd Kozmáné Kasza Veronika Dombrád Város polgármester asszonyának ünnepi köszöntője következett. A köszöntő után a klubok mutatták be műsorszámaikat.

Az eddigiektől eltérően az idei évben szakértő ének-zene tanárnőt kértek fel a találkozó értékelésére a kisvárdai Petró Márta személyében. A tanárnő minden csoportot jó tanácsokkal látott el a jövőre nézve. Bízunk benne, hogy megfogadják építő jellegű kritikáját.

Az értékelést követően szerény vendéglátásra került sor, melyet közös nótázás és eszmecsere zárt. A rendezvény főszervezője – Vincze Menyhért – ezúton is köszöni a fellépőknek, hogy előadásukkal segítették a VI. Dalos-találkozó sikeres megrendezését.

2010. szeptember 25-én (szombaton) az idei évben XXVII. alkalommal került megrendezésre a Hagyományőrző Szüreti Mulatság.

A rendezvény célja nemzeti értékeink egyik legnagyobb kincsének a magyar néptáncnak a megőrzése, ápolása. A magyar néptánc, azon hagyományaink egyike, melyet szerencsére nem veszítettünk el. Sőt! A fiatalok egyre jobban érdeklőnek iránta, melyet ez a rendezvény is bizonyít.

Ennek jegyében az idei évben az alábbi mazsorett-, moderntánc- és néptánccsoportok fogadták el Vincze Menyhért igazgató meghívását és léptek fel a rendezvényen.

  • Rétköz Gyermektáncegyüttes, Kisvárda

Csoportvezető: Nagy István

  • Eötövös József Általános Iskola és AMI, Vásárosnamény

Csoportvezető: Babinecz Sándor

  • Napsugár Táncegyüttes, Tornyospálca

Csoportvezető: Móré Gáborné

  • Botorka Néptánccsoport, Ricse

Csoportvezető: Linknerné Lippai Katalin

Felkészítő tanár: Horváth Csaba

  • a Dr. Bereczky Zsigmond Református Általános Iskola Aerobic csoportja

Csoportvezető: Szűcsné Kovács Anikó

  • a Dr. Bereczky Zsigmond Református Általános Iskola néptánccsoportja

Csoportvezető: Kiss Lászlóné

  • a Móra Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola Fantasy mazsorett csoportja

Csoportvezető: Pellei Zoltánné

  • a Móra Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola néptánccsoportjai

Csoportvezetők: Csákiné Szanyi Julianna

Szalkayné Szénégető Krisztina

A rendezvény Vincze Menyhért az Ady Endre Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója nyitotta meg a vendégek, fellépő csoportok köszöntésével, majd Kozmáné Kasza Veronika Dombrád Város polgármester asszonyának ünnepi köszöntőjét hallgathatták meg a jelenlévő érdeklődők.

Ezt követően a hagyományos menet következett végig a város utcáin lovasokkal, fogatosokkal, a szőlőkoszorúval, a szüreti körrel, a szüreti hordóval és természetesen a fellépő csoportokkal. A fontosabb csomópontokon a kisbíró kiabálta ki a szüret fontosságát, majd egy-egy csoport adott ízelítőt repertoárjából. A felvonulást követően a Művelődés Házban egy adag ízletes töltött káposzta várta a fellépőket.

A város főterén felállított sátrakban megtekinthették a szőlődarálás, szőlőpréselés hagyományait, valamint must kóstolására is lehetőség nyílt. Ízelítőt kaphattak az érdeklődők a házi szalonna és kolbász hagyományos ízeiből is.

A főtéren felállított színpadon 13:00 órától kezdődtek a programok. Az „Őszirózsa” Nyugdíjas Klub nyitotta meg a rendezvényt hagyományos népdalcsokorral, majd Ónadi Boglárka a Móra Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója szintén népdalokat énekelt. Ezt követően a Gombóc együttes a gyerekek számára összeállított zenés, interaktív műsorral kedveskedett. 14:00 órától a táncé volt a főszerep. A fent említett csoportok szűnni nem akaró programjukkal mulattatták a nagyszámú érdeklődő közönséget egészen 17:00 óráig.

A Szüreti Mulatság hagyományos mozzanata a „Legvirágosabb lakóház” elnevezésű verseny díjainak átadása a Dombrádi Városvédő és Városszépítő Egyesület részéről. Vincze Menyhért az Egyesület elnöke beszédében kiemelte, hogy soha ennyi virágos porta nem volt a városban, mint az idén. Örömmel töltötte el, hogy az idei évben 134 oklevelet és a hozzá tartozó virágot, dombrádi képeslapot nyújtott át a verseny díjazottainak. Rendhagyó módon az idén kiállítás is nyílt a díjazott lakóházak fotóiból az Ady Endre Művelődési Ház és Könyvtár előterében, mely minden nap nyitvatartási időben látogatható.

A Hagyományőrző Szüreti Mulatság zárásaként az Ady Endre Művelődési Ház és Könyvtár nagytermében megrendezésre került a Szüreti Bál. A bálon a cigándi Sarkantyús Táncegyüttes adott műsort. A vacsorát követően a jó hangulatról az L-csá-beat együttes, a jelenlévők összeszokott társasága, valamint a nagyszámú fiatalság gondoskodott.

A főszervező Vincze Menyhért ezúton köszöni a támogatók felajánlásait, a segítők munkáját, valamint azon városlakók érdeklődését, akik a kétnapos rendezvényt látogatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában