Helyi közélet

2010.09.20. 15:11

Három ország vasúttörténeti relikviái a záhonyi Művelődési Házban

<p>A Záhonyi VOKE Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár öt éve tagja a Vasutas Országos Közművelődési és Szabadidő Egyesületnek, a VOKE-nek. Ezen évforduló kapcsán a Művelődési Házban megrendezték az első Nemzetközi Vasúttörténeti Kiállítást, amelyben helyet kaptak Záhony, illetve testvérvárosai – Csap és Tiszacsernyő - vasúttörténeti relikviái is.</p>

Különleges egyenruhákat, zubbonyokat, kitüntetéseket, rangjelzéseket, dokumentumokat, régi szerszámokat és használati tárgyakat tekinthetnek meg a látogatók, Hutás József, Szabó Ferenc, és Szekeres István gyűjtőmunkájának köszönhetően.

A megnyitó ünnepségre szeptember 15-én került sor. Ünnepi köszöntőt Lesku Miklós Záhony város polgármestere mondott, majd Rusznák András képviselő, a MÁV Zrt. PVTK forgalmi osztályvezetője, a Művelődési Ház igazgatótanácsának elnöke nyitotta meg a tárlatot. Megtisztelte jelenlétével a rendezvényt Bajor Tibor úr, városunk egykori polgármestere, a Művelődési Ház volt igazgatója, aki a záhonyi átrakó történetéből írta doktori disszertációját, és ebből osztott meg néhány érdekes információt a jelenlévőkkel. Ezután Barabás Zoltán részleteket olvasott fel Moldova György: Akit a mozdony füstje megcsapott című könyvének Záhonyra vonatkozó fejezetéből. A programot az Árpád Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjainak produkciója zárta. A színvonalas műsorban verseket szavaltak és zeneszámokat adtak elő a gyerekek.

A kiállítás szeptember 30-ig tekinthető meg a Művelődési Ház nyitvatartási idejében. Célunk az, hogy ennek az egyedülálló vasúttörténeti gyűjteménynek egy méltó helyet találjunk, ahol állandó tárlatként tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállításról készült körpanoráma az alábbi weboldalon tekinthető meg: www.vokez.hu

- Cserpák Gabriella -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában