Helyi közélet

2010.09.03. 20:08

Iskolákon átívelő tehetséggondozás

<p>Az idén is megtartották a matematika tábort a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium, és a Dr. Béres József TIT Kisvárdai Egyesületének közös szervezésében az általános iskola felső tagozatos tanulói részére, 2010. augusztus 23 - 27. között Kisvárdán.</p>

– Úgy gondolom, hogy jó ötlet volt húsz évvel ezelőtt elindítani ezt a tehetséggondozó tábort – mondta Marczinkó István az egyesület igazgatója. Fontosnak tartjuk, hogy a matematika tagozat minőségi utánpótlására az ilyen szervezésű táborokat, melynek végén egy „megmérettetési versenyt” rendezünk résztvevő tanulóknak. A legeredményesebbek felvételi nélkül jutnak be a gimnázium matematika, vagy informatika tagozatára. A tehetséggondozó munkában a legfontosabb, hogy a tanulók megismerjék azokat a középiskolai tanárokat, módszertani lépéseiket, akikkel a későbbiek folyamán, a gimnáziumi tanulmányai alatt találkoznak. Az elmúlt két évtized legfontosabb tanulsága az, hogy az iskolakezdés előtti héten van a tábor s az utolsó nap a „verseny”, ahol a tanulók szembesülnek eredményeikkel.

Az idén 46 gyerek vett részt –Kisvárda, Ajak, Pap, Gyulaháza, Szabolcsbáka, Mezőladány, Kisvárda, településekről– az egy hetes táborban. Az idén az első hat legjobb eredményt a Vári Emil Társulási Általános Iskola tanulói szerezték meg. Őket az Ajaki ÁMK, négy tanulója követi az első tíz helyen.
 

Segíteni a tanulókat



 Biró Gábor az oktatási intézmény igazgatója az alábbiakban foglalta össze az elmúlt húsz, s az idei év, napi öt órás foglalkozásának tapasztalatait.

–Amikor húsz évvel ezelőtt elkezdtük, egyértelműen a tehetséggondozás volt a fő célunk, mert úgy éreztük, hogy városunkban és térségünkben nagyon sok tehetséges gyerek él, akik számára lehetőséget kell biztosítani a középiskolában a további tehetséggondozásra. Feladatunknak tekintettük és tekintjük az iskolákat átívelő tehetséggondozást. Építve az általános iskolai eredményekre, majd sajátos eszközeinkkel segítsük ezeket a tanulókat, hogy a főiskolákon valamint az egyetemeken eredményesen megállják a helyüket.

Az idei táborban 46–an vettek részt. Az általános iskoláktól kapott információk alapján az arra rászorultak, részvételi díjának befizetésétől eltekintettek. A tábor utáni érdeklődés bizonyítéka, hogy évente 45–60 fő közötti létszámmal rendezték meg. Ez az érdeklődés is bizonyítja, hogy a természettudományos műveltségnek, a matematikai gondolkodásnak van jelene és jövője. Ezeknek az ismereteknek a birtokában a munkaerőpiacon, illetve a személyes sikereket is tekintve még eredményesebbek az emberek. Az idei táborban Birgányné Kockánics Éva és Seszták Katalin tanárnők vezették a foglalkozásokat.

Elismerések



–A tanulók motiválásának szempontjából igazán fontos, hogy szerény díjazásunkkal, pénzjutalmunkkal is jelezni próbáljuk a tanulók felé, a birtokukban lévő tudás elismertségét. Kifejezzük elismerésünket azzal is, hogy a legjobbakra számítunk a jövőben. Ők felvételi nélkül lehetnek az iskolánk tanulói, matematika, vagy az informatika tagozaton. Ezzel is bizonyságot teszünk, hogy a pedagógiai munkánk nem nélkülözheti az elismeréseket, legyen az a legszerényebb forma is – mondta befejezésül Biró Gábor igazgató.

A matematika tábor utolsó napi versenyének eredménye, ahol több azonos pontszámú sorrend született:
1. Szumutku Fanni 44 pont.
2. Kapin Lilla 43 pont
3. Erdélyi Bernadett 41 pont

4. Turik Ákos 41 pont
 
5. Kapin Fanni 40 pont
6. Lipécz Máté 40 pont (mindannyian a Vári Emil Általános Iskola)

7. Bezzegh Tibor

8. Rutkai Péter Tibor

9. Jenei Dorottya
10.Vaszil Patrícia (mindannyian ÁMK Ajak tanulói.)

 

 

 

 

 

 

 

- Vincze Péter-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában