Helyi közélet

2010.09.02. 13:55

Újabb nyolcezres csúcsra törnek

<p>Sokaknak ismerősen cseng Ács Zoltán, hegymászó neve. A nyíregyházi születésű (szülei most is itt élnek) Zoltán már fiatalon rendszeresen túrázott.</p>

A Testnevelési Egyetemen tanult tovább, ekkor kezdett el hegyet mászni. Eddig már több 8000 méternél magasabb csúcsot hódított meg. Most ősszel egy újabb bravúrra készül, amikor is a Magyar Shishapangma Expedíció (2010) keretében visszatérnek a Himalájába Klein Dávid barátjával. Céljuk a magyar expedíciós hegymászás első „nyolcezrese”, az Everest szomszédságában lévő 8013 méter magas Shishapangma, melyet oxigénpalack használata nélkül szeretnének elérni. S közben filmeket, interjúkat, fotókat készítenek, s internettes jelentések küldenek.

A füves puszták fölé magasodó csúcs: ez a hegy tibeti nevének – shi sha sbang ma – a jelentése. A Magyar Shishapangma Expedíció (2010) a hegy „normál útvonalával” próbálkozik, teherhordók nélkül, „minimalista”, fél-alpesi stílusban. Mivel mindkét mászó többször járt már ebben a magasságban palack nélkül és 1998 óta együtt is több expedícióban másztak, így számukra ez az útvonal a lehető legjobb esélyeket biztosítja a feljutásra.

– Zoliék augusztus 29-én indultak el Bécsbe, onnan a katari Doha városába és tovább a nepáli Katmanduba – tájékoztatta szerkesztőségünket Ács Lajos, Zoli édesapja. – Szeptember 2-án lépték át a Nepál-Tibeti határt. Elviszik őket az alaptáborba, ahol egy hetet töltenek. A 15 km-re lévő előretolt tábor már 5700 m magasan lesz. Innen elindulva a csúcsra még három megállót terveznek, az elsőt 6400, a másodikat 6900, a harmadikat 7400 méteren. A csúcstámadásra reményeik szerint szeptember utolsó napjaiban kerülhet majd sor. Várhatóan október 16-án érkeznek haza.

- Dankó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában