Helyi közélet

2010.09.29. 16:08

Újrainduló vasútvonalak Szabolcs-Szatmár-Beregben

<p>Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - Sokan a magyar vasút történelmének egyik gyásznapjaként aposztrofálták 2009. december 13-át, amikor az új vasúti menetrend megjelentetésével egyidőben 29 és fél vonalszakaszon leállították a vasúti személyszállítást.</p>

A döntés megyénket is érintette: leállt a személyszállítás Tiszalök és Ohatpusztakócs, Mátészalka és Csenger, Fehérgyarmat és Zajta között, de Nyíregyháza-Ibrány, valamint Nyíregyháza-Dombrád között sem járt a keskenynyomtávú kisvonat. Összesen 183 kilométeren szünetelt a vasúti közlekedés Szabolcs megyében, ám egy keddi döntés nyomán ez megváltozik. December közepétől ugyanis a Fehérgyarmat–Zajta és a Kocsord alsó–Csenger szakaszokon újraindul a közlekedés.

Buszok helyettesítették a vasutat

A szünetelő vasúti közlekedés helyett tavaly december 13. óta autóbuszok biztosították és biztosítják a közösségi közlekedési lehetőséget az érintett települések lakói számára. Arra a kérdésre, hogy a buszok és a vonatok párhuzamosan járnak-e, vagy előbbieket az érintett szakaszokon megszüntetik, dr. Huba Péter, a Szabolcs Volán Zrt. személyforgalmi igazgatója nem tudott válaszolni. – A sajtóból értesültünk a szárnyvonalak megnyitásáról, így egyelőre arról sincs információnk, hogy megmaradnak-e a buszjáratok, vagy sem – mondta a igazgató. A közlekedési társaság egyébként közszolgáltatási szerződés alapján működteti ezeket a járatokat, a szerződés 2012 decemberéig szól.

– Az autóbuszos többletkapacitásokat értelemszerűen felül kell majd vizsgálni, és ahol lehet, a buszközlekedés visszafogásával a vasutat kell előnyben részesíteni – ezt már Arzt Gergely, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztályának szakterületi médiareferense közölte lapunkkal, s hozzátette: e folyamat részeként egyeztetnek az érintett önkormányzatokkal és szolgáltatókkal, hogy a helyi igényeknek leginkább megfelelő menetrendet alakíthassák ki. Az újraindítás pályavasúti feltételeinek megvalósítása, a szükséges járműkapacitás és a személyzetet, valamint a biztonságos üzemkezdés biztosítása a MÁV Zrt. és MÁV-START Zrt. feladata – írta a médiareferens, akitől azt is megtudtuk, hogy az állomások rendbetételében az önkormányzatok együttműködésére is számítanak.

Zajtán több aláírásgyűjtést szerveztek, sőt, a minisztériumig is elmentek azért, hogy a bezárásra ítélt vasútvonalat megmentsék. – Folyamatosan a további fejlesztés mellett álltunk ki, azért harcoltunk, hogy Szatmárnémetiig jusson el a vonat – mondja Pintye Albert polgármester, éppen ezért tudtak nehezen beletörődni az egy évvel ezelőtti megszűntetésbe, a fejlődés helyett a visszalépésbe. – Az újranyitott vasútvonalnak mindenki nagyon örül a településen – ad hangulatjelentést a több mint 400 lelkes község első embere és hozzáteszi: nincsenek túlzott igényeink, nem kérünk olyat, ami nem gazdaságos. A korábbi nyolc vonatpár sok volt, most hétközben 3-4 vonatpár, hétvégén a diákok nyugodt és kényelmes utazása érdekében Zajta és a főváros között egy nagyvonat indítását fogják kérni.

Sok gondot megoldanak

– A bezáráskor a Fehérgyarmaton felállított Feltámasztjuk! táblánál fogjuk decemberben ünnepelni a vonal újranyitását – mondta dr. Tilki Attila. A város polgármestere szerint mindenki érdekével és akaratával találkozott a mellékvonal újraindítása, hiszen a két szatmári vonalon 45 ezer ember él, és 20-25 ezer szatmári sorsán fog enyhíteni a keddi döntés. – Pluszforrást nem igényel az újraindítás, mert hetente kétszer nem csak a MÁV, hanem a szárnyvonal menti települések önkormányzatai is rendszeresen ellenőrizték a pályát. Az elérhető vidék megteremtése nem képzelhető el vasút nélkül – fogalmazott a polgármester, aki elmondta: a Zajta és Fehérgyarmat közlekedő Volán járatok jóval drágábban szállították az utasokat, mint a vonat, ráadásul a diákok hétvégén már az első járatra sem fértek fel.

– Az újraközlekedő vonatok sok gondot megoldanak, és esélyt adnak a határon átnyúló vasúti fejlesztésnek is. – Az igényeket és az anyagi lehetőségeket szem előtt tartva tárgyalunk az illetékesekkel a jövőhét második felében az új menetrendről – jegyezte meg.

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában