Helyi közélet

2010.09.25. 16:51

Sikeres állatmentés Nyírbélteken

<p>2010. szeptember 25-én, a délelőtti órákban Nyírbéltek külterületén egy burgonyaföldön az őszi betakarítási munkák keretében, - kihasználva a napsütéses, kellemes hétvégi időjárást - a krumplit szedte fel egy gazda, népes segítőkkel támogatva.</p>

A burgonyát lóeke segítségével ekézte fel, melyet aztán szorgos kezek gyűjtöttek össze zsákokba. A burgonyaföld egyik végén egy  nem túl mély kanális húzódott. Ekézés közben az egyik sor végéhez érve, éppen a kanálisnál az állat visszafordítása túl nagy ívűre sikeredett és a „Pajkos” névre hallgató 4 éves csődör megcsúszva a sáros mély talajon, oldalára dőlve a kanálisba esett.

Szerencsére az ekevas nem sértette meg az állatot, de a gazda a segítőivel együtt sem tudta a mintegy hat mázsás lovat talpra állítani. Nem volt mit tenni, további segítségre volt szükség. A balesetről a tulajdonos fia értesítette 09 óra 45 perckor a Nyírbátori Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságot, kérve a tűzoltók segítségét.

Magatehetetlenül feküdt a vízben

A jelzés értékelését követően Pető Gábor tű. hadnagy szolgálatparancsnok vezetésével a Nyírbátor I-es gépjárműfecskendő a Gyorsbeavatkozó szer állománya vonult. A nyírbátori tűzoltó egység néhány perc alatt a helyszínre érkezett. A felderítés során megállapították, hogy „Pajkos” oldalára dőlve a sekély vízben fekszik magatehetetlenül.

A jelentős súllyal bíró állat talpra állítását csörlő segítségével és kézi erővel – a munkásokkal közösen – rövid időn belül elvégezték. A hűséges állat szerencsére jól viselte a megpróbáltatásokat, a kiérkező állatorvostól injekciót kapott, s úgy tűnt  nem szenvedett komolyabb sérüléseket.

- Holes István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában