Helyi közélet

2010.09.09. 13:02

Sikkasszunk vagy inkább tyúkot lopjunk?

<p>A közvélemény szinte ujjongva fogadta a kisebb értékhatárokig terjedő bűncselekmények szabályozását, amelynek köszönhetően a napokban négy nap elzárásra ítéltek egy nőt, akit bolti lopáson kaptak. <strong>M. István jegyzete</strong></p>

Az asszony egy kiló kávét lopott, de felismerték a bolt kameráin, így egy korábbi műszaki cikk ellopását is a nyakába varrták. A tolvaj asszonyt gyorsított eljárásban dugták a rács mögé. Mielőtt azonban bontanék én is erre egy üveg pezsgőt, álljunk meg egy szóra!

Biztosan mindenki emlékszik még a kesznyéteni Szoboszlai Barnabás esetére, aki megunva az uborkáit dézsmálókat áramot vezetett a kerítésébe, melynek következtében a három uborkatolvajból egy a helyszínen életét vesztette, amíg második társuk súlyos sérüléseket szenvedett. Az idős férfi pere a napokban indult a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei bíróságon, ahol többször kihangsúlyozta, hogy nem emberölés volt a célja, hanem az uborkáit próbálta védeni, hiszen ismeretlenek majd minden este meglopták.

Méltó büntetés

Fölvetődhet bennünk a kérdés, vajon ugyanígy végződik-e Szoboszlai úr története, ha már akkor életbe lép az a jogszabály, amely a kisebb értékre elkövetett bűneseteket is büntetni hivatott. Nos, ezt valószínűleg soha nem tudjuk meg, viszont a közvélemény örömmel fogadta - különösen a vidéken élők -, hogy az uborka és tyúktolvajok is elnyerhetik végre méltó büntetésüket. Ahogy a mondás is tartja, mindenkinek a saját problémája a legnagyobb, így nem vitatom, hogy sokszor ugyanolyan felháborodást és fájdalmat tud okozni a kiteregetett ruhák eltűnése, mint az autónk ellopása. Mégis valamilyen oknál fogva keserű szájízzel fogadtam az első büntetések kiszabásáról szóló híradásokat, miközben hirtelenjében nem tudtam önkívületi állapotba kerülni attól, hogy egy kiló kávéért valakit négy napra lecsuktak.

Hiába hangsúlyozták a híradások, hogy a szervek gyorsított eljárásban folytatták le az ügyet és kifejezetten hatékonyan végezte munkáját mindegyik hivatal. Hát...

Ehhez most is csak gratulálni tudok a rendőröknek, a bíráknak és mindenkinek, akik hozzájárultak eme nagy volumenű bűncselekmény felgöngyölítéséhez. Ám, mielőtt azt gondolná a kedves olvasó, hogy szerintem futni kellett volna hagyni a kávétolvajt elárulom, hogy nem erről van szó.

Milliárdos sikkasztások

Mindössze az fricskázza egy kissé az igazságérzetemet, hogy a milliárdos sikkasztásoknál valahogy szertefoszlik a gyorsaság, a profizmus, s ha hosszú évek után lezárásra kerül egy ügy, arról csak a legritkább esetben értesül a közvélemény, vagy kiderül, hogy a korábban sikkasztással vádolt nem is sikkasztott annyira, mint amennyire megtakarított.

Milliárdok folytak és folynak még a mai napig el az ország kasszájából olyan csapokon, amelyek talán soha nem lesznek betömve, s eközben gombamód szaporodnak a lesötétített luxusautók városszerte.

Nos, így ennek fényében talán érhető miért nem tudok annyira lelkesedni a tyúktolvajokra lesújtó szigor miatt. Habár, már időközben megtanulhattam volna a leckét, hiszen lopni csak nagyban érdemes...

-M. I.-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában