Helyi közélet

2010.09.17. 17:04

Tovább tekereg a sportorvosi pecsétkígyó

<p>Tovább gyűrűzik a pecsétbotrány. Miként arról már beszámoltunk, az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) rendőrségi feljelentést tett, mely szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több hamisgyanús sportorvosi engedélyt adtak ki sportolóknak. Ilyen engedély kiadására csak az OSEI-vel jogviszonyban álló sportorvos jogosult.</p>

A megyei rendőrfőkapitányság illetékeseitől megtudtuk, hogy jelenleg 409 sportoló 511 rendbelileg érintett az ügyben. Az eltérő szám abból fakad, hogy volt olyan sportoló, akinek több alkalommal is beütöttek igazolásába az érvénytelen pecsétet. A nyomozás jelenlegi állása szerint a következő sportágak érintettek: asztalitenisz, labdarúgás, röplabda és kézilabda. Az eddig felderített, érvénytelen sportorvosi igazolásokat a rendőrség bizonyítékként le is foglalta és a fentebb említett számok nem véglegesek, hiszen valamennyi, megyében sportoló igazolását ellenőrizni fogják. Ez a munka jó ideig eltarthat, hiszen több ezer sportolót érint.

A megyei labdarúgó szövetségtől kapott tájékoztatás szerint szeptember 20-tól a hivatalosan megnevezett, az OSEI-vel jogviszonyban álló sportorvosok versenyeztetési engedélyét fogadják el, és az ügyben érintettek vétlen csapatoknak sem kell aggódniuk: az ominózus igazolások nem jelenthetnek óvási alapot.

Vétlen klubok

– Valóban egyike vagyunk vétlen kluboknak. Szerdán kerestek meg bennünket a nyomozók, akkor értesültünk a történtekről. Félszáz, felnőtt és utánpótláskorú focistánk sportorvosi igazolólapját vitték el. Természetesen azonnal léptünk, a megyei szövetség igazolási és átigazolási bizottsága példásan járt el, egy telefonra kiadták ezt a bizonyos sportorvosi igazolólapot, mégpedig a szövetség vezetőinek jóvoltából ingyenesen. Azóta már sportorvosnál is voltak a játékosok, így mindenkinek érvényes versenyzési engedély van, azaz játszhatnak a hétvégi mérkőzéseken – tudatta lapunkkal Kozma Attila, az egyik vétlen, a Baktalórántháza VSE elnöke.

– A bajnokság rajtja előtt valamennyi, a szövetséghez tartozó klubnak elküldtük azon sportorvosok nevét, akik érvényes versenyeztetési engedélyt adhatnak ki. Ennek ellenére két klub, a Tiszavasvári és Tanárképző nem a feltüntetett sportorvosoknál járt. Ennek ellenére az érintett kluboknak kiadtuk az új sportorvosi igazolólapot és így az orvosi vizsgálatok után ők is érvényes versenyeztetési engedélyt kaphattak – tudtuk meg Birta Sándortól, a megyei kézilabda szövetség elnökétől.

Pénteken délelőtt tízre kellett bemennem a rendőrségre. Magammal vittem valamennyi, nálunk lévő felnőtt és utánpótláskoru játékosunk igazolását. Ezek közül két fiatal igazolásán volt érvénytelen a versenyeztetési engedély, ezeket ott kellett hagyni a rendőrségen helyettük majd újat kell csináltatnunk – tájékoztatta lapunkat Kőhalmi Richárd, az NRK Nyíregyháza extraligás női röplabdázóinak vezetőedzője.

- Mán László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában