Helyi közélet

2010.10.13. 16:16

Hogyan tovább településőrség?

<p>Kótaj, Nyírcsaholy - 2009. október elsejétől településőröket alkalmazhatnak azok az önkormányzatok, ahol nincs közterület-felügyelet. A településőrök fizetésüket – amely az esetek többségében minimálbér – az államtól kapják, felszerelésüket szintén a kormány finanszírozza.</p>

Az önkormányzatok saját települési rendészete beváltotta a hozzá fűzött reményeket – derül ki megyei körképünkből. A kis- és nagytelepülések „egyenruhásainak” sok feladatuk akadt az elmúlt esztendőben. A bűnmegelőzésben remekül együttműködnek a rendőrséggel és a polgárőr szervezetekkel, és segítik a közterület-felügyelők munkáját. Ugyanakkor „fájlalják”, hogy nincs hatósági jogkörük, sem kényszerítő eszközük, küldetésük kimerül abban, hogy segítik a hivatalos, illetve a közfeladatot ellátó személyeket, rendezvényeket biztosítanak, forgalmat irányítanak, őrködnek településük békéje felett, és riasztják a hivatásos bűnüldözőket, ha bajt észlelnek.

Településőrök nyomában

Tavaly ősz óta nincs olyan ember hazánkban, aki ne hallott volna a közbiztonság javítására hivatott településőrök foglalkoztatásáról. Kótajban két műszakban látja el feladatát a támogatási szerződéssel foglalkoztatott Vass Csaba és Dankó József. Orosz Mihály (újraválasztott) polgármester azt tervezi, jövőre megduplázza a településőrök számát két közcélú foglalkoztatott bevonásával.

– A program egyértelműen sikeres. Bár néha előfordulnak még kisebb betörések, vagyon elleni bűncselekmények, a lakosság relatív biztonságérzete és a község bűnügyi statisztikája is sokat javult, amióta a település- és a polgárőrök együttműködésének köszönhetően éjjel-nappal vigyázó szemek felügyelik Kótaj utcáit, házait, közintézményeit. Rend-őrből azonban sosem elég, az újabb erősítés még inkább elősegíti majd a békét és biztonságot! – mondta el Orosz Mihály.

Csak erkölcsileg megbecsültek

Nyírcsaholyban a helyi polgárőrség vezetője, Vágányik Árpád és társa ölti fel nap mint nap a településőri egyenruhát. Mint mondja, a lakosság túlnyomó többsége támogatja, értékeli és segíti munkáját, őszintén fordulnak hozzá problémákkal, javaslatokkal, néha azonban a rosszindulatú csipkelődések céltáblájának érzi magát. – Mindkét feladatkört szívvel és becsülettel végzem, én 8-tól 16-ig, a társam 16 órától éjfélig van szolgálatban. Járőrözünk, ott vagyunk az iskolák, közintézmények környékén, együttműködünk az ecsedi rendőrőrssel és a csaholyi gyermekjóléti szolgálat munkatársaival, nyugalmat teremtünk családi perpatvarok, kocsmai összezörrenések alkalmával. A telefonszámomon – amit szinte mindenki ismer – éjjel-nappal elérhető, riasztható vagyok.

Bár a településőr az önkormányzat alkalmazásában álló munkavállaló, szerény fizetését az állami büdzséből kapja, így szolgálatunk egyetlen fillérjébe sem kerül a falunak. Ezért sem értem, miért róják fel néhányan azt, hogy amíg a polgárőrök ingyen, a településőrök szerény fizetésért vigyáznak a rendre. Ha az ország gazdasági helyzete megengedné, bizony a derék polgárőröket is megilletné a minimálbér! – summázta Vágányik Árpád.

Akcióban a civilzsaruk

Közbiztonsági háló figyelemre méltó megyei eredményei (eljárás, feljelentés, bírságolás, letartóztatás stb.) a szabolcsi rendőrök munkáját segítő polgárőrök és településőrök közreműködésének is köszönhető.

Érpatak határában illegális napraforgó betakarítás nyomaira bukkant nemrégiben Bakti Péter mezőőr, aki Farkas János településőrrel közösen figyelőszolgálatot szervezett. Egyik este sikerült tetten érniük a tolvajokat. Értesítették az újfehértói rendőrőrs járőreit, akik viharos gyorsasággal a helyszínen teremtek, és kattant a bilincs a három elfogott személy kezén.

A településőrök és rendőrök együttműködésének köszönhető, hogy sikerült elfogni egy tolvajpárost Miskolcon. A szolgálatban lévő településőrök két gyanús alakra figyeltek fel a hajnali órákban. Felírták az autójuk rendszámát, értesítették a rendőrséget, akik a kapott információk alapján hamarosan előállították a tolvajokat.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában