Helyi közélet

2010.10.12. 16:28

Itt az ősz, váltsunk téli abroncsra!

<p>Nyíregyháza - A hideg hajnalok beköszöntével időszerű alaposan átvizsgáltatni az autókat.</p>

Meglehetősen rapszodikus és csalóka mostanság az időjárás. Csípős hidegre ébredünk, aztán napközben hétágra süt a nap, mígnem estére ismét lehűl. Reggelente nem kis tortúrával jár az öltözködés. Nem csak emberi a probléma, aktuális kérdésnek számít, hogy milyen borítást kapjanak az autók, magyarán mikor érkezik el a nyári/téli gumik cseréjének ideje? A megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztálya, a megyei baleset-megelőzési bizottság a Nemzeti Közlekedési Hatósággal karöltve hagyományosan rendezte meg a gépjárművezetők őszi közlekedésre történő felkészítését segítő akcióját. Tanulságos volt, hiszen a résztvevők tükröt tartottak önmaguk elé is.

– A biztonságos közlekedés érdekében fontos, hogy az ősz beköszöntével időben készítsük fel járműveinket a megváltozott út és látási viszonyoknak megfelelően – taglalta Fedor Rita rendőr főhadnagy. – Kiemelt figyelmet kell fordítani a gumiabroncsok állapotára, célszerű téli abroncsokkal felszerelni a járműveket, a világító berendezések állapotára, illetve a fékberendezésekre, hiszen a csúszós útburkolaton veszélyhelyzet esetén nehezebb megállni. Ez a visszatérő akció tökéletesen alkalmas arra, hogy ellenőrizzék a járművek műszaki állapotát, és a szakemberek jó tanácsokkal lássák el az érdeklődő járművezetőket.

Rossz látási viszonyok

Az őszi időszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a jármű világítóberendezéseit – ezért is fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor gyakrabban kell tisztítani. Sokan csupán az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzésére figyelnek, de az őszi közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő.

– Ha hét fok alá süllyed a hőmérséklet, javasolt a téli abroncs használata. A városi közlekedőknek célszerű már ezekben a napokban váltaniuk, akik viszont egész nap úton vannak, nem biztos, hogy szerencsés most még cserélniük. A téli gumi melegben ugyanolyan veszélyes, mint a nyári hidegben – említette Terdik Lajos gumiabroncs-értékesítő.

– Időről időre érdemes a javítóműhelyekben az autót megnézetni, fontos a környezetvédelmi felülvizsgálat – mondta Szabó János közúti ellenőr, majd hozzátette: – Ez az első lépés, mert ha valami nem stimmel, és nem cselekszik az autós, túlságosan sokat fogyaszthat a járműve, amit megérez a pénztárcája. Nem utolsósorban pedig önmagát és másokat is veszélyeztetheti a közlekedésével.

A jogosítványhoz vezető úton

– Most járok gépjárművezetői tanfolyamra. Nincs gyakorlatom, de azzal tisztában vagyok, hogy ilyenkor már időszerű elgondolkodni a téligumi-cserén. Nálunk ezt édesapám intézi – jegyezte meg Sass Alexandra.

Jó tudni: A kifogástalan állapotú téli gumi nélkülözhetetlen a biztonságos vezetéshez. A helytelen légnyomás – magas vagy alacsony – a téligumi és csapágyak gyors elhasználódását okozza. Az alacsony nyomású téligumi növeli az üzemanyagfogyasztást. A túlságosan keményre fújt téligumi csökkenti a tapadást és kényelmetlenné, rázóssá teszik az utazást. Sok veszélyt rejteget a részlegesen kopott vagy használt téligumi vásárlása. Előéletük ismeretlen és látszólag jó kinézetük veszélyes hibákat rejthet, melyek baleseti károsodásból vagy szakszerűtlen javításból származhatnak.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában