Helyi közélet

2010.10.23. 13:16

Mustgáz riadó Szabolcsban is

<p>A országban már idén ősszel is követelet halálos áldozatokat a mustgáz.</p>

A must erjedése során keletkező szén-dioxid, gyakorlatilag színtelen-szagtalan, oxigént kiszorító alattomos gáz, ami a bajba jutottak megsegítésére érkezők között is szedheti áldozatait. Segíteni tehát kizárólag védőfelszerelésben érdemes, a bajt megelőzni ugyanakkor viszonylag egyszerű eszközökkel is lehetséges.

Alattomosan öl

Szüret után, a must forrásának ideje alatt, a szőlősgazdáknak a régi jól bevált gyakorlat idén is megfelelő biztonságot nyújthat a mustgáz mérgezés ellen. A derékmagasságban magunk elé tartott égő gyertya ugyanis azonnal elalszik, ha a pince levegője telített a gyilkos szén-dioxiddal. A szén-dioxid jóval nehezebb a levegőnél, így a mélyebb területeken gyűlik össze a levegőt kiszorítjva. Alattomos gáznak tartják, a központi idegrendszerre hat. Közvetlen jelei a szédülés, hányinger illetve mentális zavar. Vagyis hiába tudna az ember fizikailag menekülni, a szellemi funkciók zavara miatt nem lesz képes elhagyni a pincét, mert nem érzékeli, hogy mi történik vele.

A baj elkerülésére a pince szellőztetésének megoldását is javasolják a szakemberek. Ha mégis megtörténik a mérgezés a bajba jutott megsegítését csak - ahogy a tűzoltók - védőfelszerelésben szabad megkísérelni. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy maga a földön fekvő, eszméletét vesztett megsegítésére igyekvő gyanútlan segítő esik áldozatul a gyilkos gáznak.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában