Helyi közélet

2010.10.17. 12:46

Tavasz az őszben

<p>A komor vasárnapi estét Andorfi Orsolya és Kiss Zoltán egy kis időre feledtetni tudta azzal a közel 70 fővel, aki ellátogatott az Evangélikus Nagytemplomba a cudar időjárás ellenére is.</p>

A Zenés Áhítat César Franck Grande Piéce Symphonique-jával kezdődött Kiss Zoltán előadásában. A „Nagy Szimfonikus Darab” valóban hosszúra sikeredett, sajnos most nemcsak az előadó, de a publikum számára is megterhelő volt. Ám valószínűleg ez nem az orgonaművész, hanem inkább az avatatlan fülek számlájára írható.

Megérte viszont ébren maradni. Georg Friedrich Händel D-dúr szonátája teljesen elvarázsolta a közönséget. Andorfi Orsolya hegedűjátéka hallatán újra a tavaszt éreztem közeledni, mintha csak a zöldellő fák zenéjét hallaná az ember, ha becsukja a szemét. Furcsa lenne azt mondani, hogy az orgonaművész csupán egy másodhegedűs, pedig az volt. Méghozzá kiváló.

Tökéletes összhang

A hegedű és az orgona összhangja tökéletes volt, akárcsak az oltár látványa ott elöl, a maga minden kis piciny részletével, azzal a csodálatos szimmetriával, amit a zenében harmóniának hívunk. Az érzelmesen előadandó és előadott nyitótétel elhozta az áhítatot, a megbékélést és a barokk zene szépségét a templomba. Az ember az első és oly lágy, simogató hangnál érezhette, hogy az orgona tekintélye, markánssága tovább emeli e fényes szonáta presztízsét.

Nem is nagyon érdemes összehasonlítani egy zongorával kísért produkcióval, akkora a befogadó számára a differencia. Hisz hol tudná azt a hatalmasságot egy mezei zongora megtestesíteni mind látványban, mind hangban? Sehogy. Igaz, az orgona szerepe valóban eltörpül a szöveg szempontjából a hegedű mellett, de mégis ott van. Tudjuk, hogy ott van. Támogatni, védeni, nem pedig elnyomni akarta a másikat, mint egy szerető, óvó báty a virgonc kishúgát.

Eljutott az üzenet a hallgatókhoz

A darab tipikus példája az „egyszerűen nagyszerű” frázisnak. Bár a két muzsikus nem állította magát hatalmas kihívás elé, mégis eljutott Händel üzenete a hallgatókhoz: Legyünk inkább szimplán őszinték és egyszerűek, mintsem mesterkéltek. Talán ezt a műviséget érezhettük César Franck darabjában is.

Mindenestre a művészek művészek voltak, a muzsika pedig élvezetes. A kristálytiszta magas hegedűszólamok, az orgona visszafogott támogatása és a templom csodálatos képi világa együttesen segítette hozzá ahhoz a belső harmóniához – igaz csak 4 tétel erejéig - az embert, amire mindig vágyik.
 
Zavarkó Máté
Zrínyi Ilona Gimnázium
Nyíregyháza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában