Helyi közélet

2010.10.14. 15:26

Tirpák és katalán ízkavalkád Gorlicében

<p>Nyíregyháza - A Benczúr Gyula Általános Iskola tanulói október elején a lengyelországi Gorlicében találkoztak a Tempus Közalapítvány Comenius nemzetközi iskolai együttműködések keretében a társintézmények diákjaival.</p>

– A Comenius pályázat kitűzött céljainak erősítését szolgálta, hogy a résztvevő nemzetek, a lengyel (Gorlice), a magyar (Nyíregyháza) és a spanyol (Barcelona) a hagyományőrzés egy–egy szeletét elevenítették fel a találkozó alkalmával – újságolta Csehné Szántó Hedvig koordinátor. – A rendkívül érdekes és változatos programok, vetélkedők mellett bemutathatták gasztronómiai tudásukat is a gyerekek és a kísérő pedagógusok. Az intézmények diákjai vegyes csoportot alkotva készítettek el speciális, az egyes régiókra jellemző ételeket. Így ismerhettük meg a „gorál”, a „katalán”, valamint a „tirpák” konyha finom ízeit. A kóstolót követően pedig az ismerkedés és a kikapcsolódás kapott főszerepet. A legközelebbi találkozónk március végén Barcelonában lesz, ahol a néptánc hagyományok felelevenítésére, bemutatására kerül sor.

Az említett események szóbeli megismertetésére is lehetőség lesz a Tempus Közalapítvány által szervezett információs napon, melynek október 19-én Nyíregyháza ad otthont .

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában