Helyi közélet

2010.11.26. 17:25

A Dunáról fújt a szél Beregbe

<p>Nyíregyháza - Dagadhattak az elmúlt hét végén a szabolcs-szatmár-beregi keblek, már amelyeknek a tulajdonosai a Duna tévé műsorát választották mindkét pihenőnapon délutáni kikapcsolódásként.</p>

A szombaton 17 óra tájban kezdődött „Pannonia 3 keréken„ című magyar ismeretterjesztő sorozat legutóbbi részében Sátoraljaújhelytől Tivadarig kalauzolták végig a nézőket a film készítői.

Bortemplom! Ezzel az ígéretesen hangzó kifejezéssel a fülükben indultunk el Sátoraljaújhely egyik kevéssé ismert nevezetességét megkeresni, majd a történelmi zempléni város sajátos országos rekordja következett, hazánk leghosszabb magashegyi libegőjével.

Ezt követően érkeztünk meg a film segítségével szűkebb hazánkba, ahol Zsurkon egy régi fatemplom és harangtornya, valamint a helyi kántor megkapó harmónium-játéka örvendeztetett meg minket, lokálpatrióta nézőket. Illa berek, nádak erek, máris indultunk tovább Tarpára, ahol találkozhattunk a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend alelnökével, Nagy Dániellel. Tőle sok-sok titkot is megtudhattunk a környék hungarikumának a pálinka készítésének fortélyairól. Egyebek mellett például, hogy miért nem finom az elő- és utópárlat, vagy hogy miként kell minden erre alkalmas érzékszervünkkel közeli kapcsolatba hozni, így a tisztaság szemrevételezése után az orrunkkal „illatolni„ s ezt követően megízlelni a nemes párlatot, amely Szatmár-Beregben, így a történelmi Tarpán is a híres "nem tudom" szilvából készül.

Nyíregyháza és a Nyírség

A szombati csemege után másnap is hájjal kenegetve érezhették magukat a tévé elé telepedett nyírségiek.

Vasárnap délután ugyanis a „Vannak vidékek„ sorozatban ezúttal Nyíregyházát és a Nyírséget mutatták be. A rendkívül alapos összeállításból felidézhettük a régen tanultakat: Bizánc, a szecesszió, Bocskai és Rákóczi - e korok, stílusok és történelmi személyiségek, no meg a XVIII. században betelepített szorgalmas, ügyes, takarékos és törekvő tirpákok hagyták a legfontosabb nyomokat Nyíregyházán és a környéken.

A megyeszékhelytől – amely olyan hírességeinek az emlékét ápolja, mit a festő Benczúr Gyula, az író Krúdy Gyula, vagy a múzeum alapító Jósa András és olyan idegenforgalmi vonzerővel rendelkezik, mint Sóstógyógyfürdő a különleges állatparkjával, a múzeumfaluval és az élményfürdővel – Nyírbátorba kalauzolt el a film. Bátorban aztán hazánk egyik legkülönlegesebb református templomát és a város Báthory István fejedelem életét bemutató, ugyancsak kuriózumnak számító múzeumát volt alkalmunk a kamera történelmi kalandozása közben nekünk is újra bebarangolni.

Szívmelegítő kincseink

A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend idén immár harmadik alkalommal rendezi meg a Bujtosi Szabadidő Csarnokkal közösen december második hét végéjén a Luca-napi Pálinka Ünnepet. Mint ismeretes, a Pálinka napját 2007 óta december 6-án tartják mivel Szent Miklós a pálinka védőszentje. Ehhez az alkalomhoz kapcsolódik egy héttel később a nyíregyházi ünnep, ahol a két nap alatt az ország több neves főzdéjének a legjobb pálinkáit lehet majd ízlelgetni. Hazánk más vidékeiről származó hungarikum párlatok mellett természetesen ott lesznek közöttük megyénk kincsei, eredetvédett büszkeségei is: a szatmári szilvapálinka, a szabolcsi almapálinka, s az újfehértói fürtösmeggy pálinka.

Ezúttal sem maradnak el a látványos kísérő rendezvények, köztük a pálinka lovagok felvonulása, és a színpadon egymást váltó zenekarok koncertje.

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában