Helyi közélet

2010.11.17. 19:34

Belvíz fenyeget

<p>Nyíregyháza - A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakemberei – a partner szervezetekkel közösen – befejezték a szokásos őszi védmű-felülvizsgálatot.</p>

Erről tartottak összegező értekezletet szerdán, melyen részt vett Barabás Ákos minisztériumi főtanácsos is. Bodnár Gáspár igazgató elmondta, hogy az idén öt olyan árhullám vonult le folyóinkon, melyek meghaladták az árvízvédelmi készültségi szintet. A belvízi helyzet ennél is rosszabb, hiszen van olyan szivattyútelep, melyet tavaly karácsony óta szüntet nélkül kénytelenek működtetni. A hosszú távú előrejelzés szerint tavasszal a talaj telítettsége miatt igen jelentős belvízhelyzet kialakulására kell felkészülni már ezekben a hetekben.

A Fetikövízig szerdai szakmai értekezletén a védművek felülvizsgálatáról volt szó. Bodnár Gáspár igazgató elmondta, hogy az idén öt alkalommal is jól vizsgáztak a töltések folyóink mentén. Az igazgatóság szakemberei részt vettek a borsodi árvízi védekezésben, a kolontári iszapkatasztrófa kárelhárítási munkálataiban is.

Beregi komplex árapasztási projekt

– A stratégiai védelmi anyagok és eszközök kellő mennyiségben állnak rendelkezésünkre – tette hozzá az igazgató –, de szükség esetén a beszállítókkal történt megállapodás alapján nyolc órán belül még több anyag juttatható ki a védvonalakra. Két igen fontos beruházás van folyamatban – a beregi töltésfejlesztés 27 kilométeren Vásárosnamény és Lónya között, valamint az Érpatak-rekonstrukció –, melyek a csapadékos időjárás miatt a késéssel indultak. Megvalósulás előtt áll a beregi komplex árapasztási projekt.

A Fetikövízig működési területén 541 kilométer árvízvédelmi töltés van, melyből az előírt méretre 379 kilométer (70 százalék) van kiépítve. A töltések koronája 160 kilométeren szilárd burkolatú. Védelmi szempontból meghatározó 150 műtárgy jó állapotban van, melyben nem kis része volt annak 1280 közmunkásnak, akik az ár- és belvízvédelmi létesítmények karbantartásában és a véderők ápolásában vettek részt.

Az igazgatóság 16 szivattyútelepe az idén közel 80 ezer órát üzemelt, melyre 1999 óta nem volt példa. Nyolc szivattyútelepet jelenleg is működtetni kell. Van olyan, mely karácsony óta nem állt le.

- Györke László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában