Helyi közélet

2010.11.10. 17:15

Egy gyárral kevesebb lesz a beregi térségben

<p>Vásárosnamény - Jövő február-márciusban közel kétszáz dolgozónak szűnik meg a munkaviszonya a beregi térségben.</p>

Negyven éves múlt, munka után kerül lakat az Interspan Kft. vásárosnaményi gyárára: a cég ugyan nem szűnik meg, de jövő év első hónapjaiban befejezik a termelést, a faforgácslap gyártását és laminálását, s ezt követően kereskedelmi illetve logisztikai tevékenységet folytat a társaság.

Minderről munkástanács ülésen tájékoztatták a dolgozókat, akik a svájci érdekeltségű holding és a kft. vezetésétől a döntés hátteréről is hallhattak információkat. A cégvezetés valamennyi munkatársát biztosította arról, hogy eleget tesznek az elbocsátásokkal járó törvényes előírásoknak, s ezen túlmenően az munkavállalói érdekvédelemmel kezdett tárgyalásokon a plusz juttatások lehetőségéről is egyeztetnek.

A jelenlegi 197 dolgozó többségétől 2011 első negyedében végleg megválnak, s mindössze egy szűk, 10 és 20 közötti létszámú gárda marad a további feladatok elvégzésére. Egy nagy, 15-20 milliárd forintos beruházás menthette volna meg a gyárat, ám ennek megtérülésére nem látott garanciákat a tulajdonos.

A svájci Swiss KronoGroup lding tagjaként működő Interspan Faipari Kft. befejezi a termelést: előreláthatólag 2011 január közepén a nyerslaptermeléssel hagynak fel, az azt követő rövid időszakban még feldolgozzák a maradék nyerslapokat, majd végleg leállnak a gépsorok a naményi gyárban.

– Ennek szomorú következménye, hogy a jelenlegi 197 dolgozónkból mintegy 180 embert véglegesen el kell bocsátani a cégtől. Egyelőre még nem meghatározott, 10 és 20 fő közötti létszám maradhat alkalmazásban, akik a gyár bezárása után a leltározás, a maradék áru kiszállításának, a gépek és technológiai sorok leszerelésének munkálatait végzik el – említi a legfájdalmasabb következményt Seregi Barnabás, az Interspan Kft. ügyvezető igazgatója.

Az elején szögezi le azt is: a cégcsoport nem vonul ki a piacairól, a 13-14 országban kiépített vevőkört a holding többi gyárából (Lengyelországból, Ukrajnából és Svájcból) látják el. Arról sincs szó, hogy az Interspan Kft. fizetésképtelen lenne, vagy csődhelyzetbe került volna, sőt: maga a cég sem fog megszűnni, a társaság változatlan gazdasági formában dolgozik tovább, s kereskedelmi és logisztikai feladatokat ellátva vesz részt a megrendelések teljesítésében.

Plusz juttatások

– A gyártás megszüntetésének hátterében régóta hangoztatott feszültségek állnak: a magyarországi elsődleges faipari feldolgozók régóta küzdenek az ellen, ahogy a fa energetikai célú felhasználásának állami támogatása felborította a piaci egyensúlyt. A biomassza erőművek valójában nem biomasszát és nem faipari hulladékot égetnek el, hanem kiváló minőségű, a faipar számára fontos, az építőiparban és a bútorgyártásban hasznosítható rönkfát – utal a zöldenergia előállításának átgondolatlan ösztönzésére az ügyvezető.

Mint mondja: olyan mértékű állami szubvencióban részesül az energetikai szektor, amellyel kiugróan magas árakat tud fizetni a fáért, s ezt az árat a magyar fafeldolgozó ipar nem engedheti meg magának a versenyképességének elveszítése nélkül. Ez a helyzet elbizonytalanította a tulajdonost annak a technológiai váltásnak, a technológiai korszerűsítésnek a véghezvitelében, amely hosszabb távon versenyképessé tehette volna a gyárat. A tulajdonos nem látott garanciákat a szükséges 15-20 milliárd forintos beruházás megtérülésére, és a modernizált gyár alapanyag ellátásának zavartalanságára.

– Így jutott el a tulajdonos illetve a holding igazgatótanácsa ahhoz a döntéshez, hogy leállítja az Interspan gyárában a termelést, s ezzel megszünteti a dolgozó túlnyomó többségének a munkaviszonyát. Az elbocsátás mindenben követi a törvényi előírásokat, minden munkatárs megkapja az őt törvényesen megillető juttatást, sőt: a kötelező kifizetéseken túlmenően a cég plusz juttatásokról is egyeztet. Ezt a cég természetesen csak akkor tudja garantálni, ha a termelés a január végéig, február elejéig zavartalanul, a jelenlegi teljesítmény mellett történik – tekint még előre az ügyvezető.

Az elmúlt több mint húsz évben cégcsoportunk sok embernek adott munkát, az Interspan mindig jó és stabil munkaadónak számított a környéken. A kollégák szerettek itt dolgozni, az évek során nagyon jó csapat kovácsolódott össze. A cég ügyvezetése nevében köszönöm a lelkiismeretes munkájukat, s őszintén sajnáljuk, hogy nem sikerült végrehajtani egy olyan beruházást, amelyel folytathattuk volna a termelést – osztozik a gárda bánatában a Seregi Barnabás.

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában