Helyi közélet

2010.11.29. 16:49

Kétszázmillóval tartozunk a vízért Szabolcsban

<p>Nyíregyháza - A lakossági fogyasztók túlnyomó többsége, becsléseink szerint 90 százaléka becsületesen fizeti a számláit, és még ha olykor kis késéssel is, de rendezi a díjhátralékait.</p>

Sajnos ezzel együtt is eléri a 200 millió forintot a lakossági körben felhalmozott tartozás – nyújt adatot és alapot a fizetőképesség illetve fizetési hajlam elemzéséhez Szabó Istvánné, a Nyírségvíz Zrt. gazdasági vezéigazgató-helyettese.

A társaság megyénk immár 49 településén gondoskodik a víziközmű szolgáltatásról, s a lakossági fogyasztói körhöz évi mintegy 3,5 milliárd forintos számlaforgalom kapcsolódik. Ehhez képest jelenleg 200 millió forintnál tart a kintlévőség, melynek mértéke az elmúlt egy évben csaknem 10 százalékos növekedést mutat. Többen panaszkodnak arra, hogy komoly anyagi terhet jelent a családi kasszában a közüzemi számlák rendezése, s hogy nincs olyan munka, amivel kiegészíthetnék a jövedelmüket.

Elhúzódó válsághatás

– Elhúzódó válsághatást tapasztalunk, az év második felében gyarapodott meg azoknak az eseteknek a száma, amikor a számláikat nem egyenlítették ki a fogyasztók. Sokan kérnek részletfizetési kedvezményt, és sokan érdeklődnek a támogatási lehetőségek iránt. A szerződéses viszonyban álló önkormányzatoknál szóba jöhet a lakásfenntartási támogatás, vannak adósságkezelési programok, a legnagyobb fogyasztói bázist jelentő megyeszékhelyen pedig a RÉS Alapítvány kínál áthídaló megoldást – sorolja a lehetőségeket a vezérigazgató-helyettes, ám nem titkolja: a rendelkezésre álló eszközök is csak cseppet jelentenek a tengerben.

A tartozás beszedése nem csak jog, hanem kötelezettség, s törvény adta eszközökkel igyekeznek érvényt szerezni ennek. Együttműködési készség hiányában küldik a felszólítást, a fizetési meghagyást, majd következik a szolgáltatás korlátozása, végső soron szüneteltetése. Idáig eljutni senkinek sem jó megoldás.

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában