Helyi közélet

2010.11.03. 17:18

Szmog Nyíregyházán: vajon elfújja a szél?

<p>Nyíregyháza - Nyíregyházán is növekedett a levegő szálló por koncentrációja, amely egyelőre csak a tájékoztatási küszöbértéket lépte át, de az elmúlt napok fejleményei miatt szerda késő délután ülésezett a város Szmog Riadó Bizottsága.</p>

– Egyelőre a lakosság tájékoztatása és a figyelem felhívása a feladatunk, ám szeretnénk időben felkészülni az esetleges intézkedésekre is. Reménykeltő, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint csütörtökön erősödik a légmozgás, s ezzel a levegő tisztulása is megkezdődhet – mondta a bizottság ülését kezdeményező dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Az egész országban kedvezőtlen a helyzet a levegőben lebegő por mennyiségét nézve, visszavezethetően a meleg, szélcsendes időjárásra és a fűtési szezon megkezdésére.

A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség lakossági tájékoztatása szerint Nyíregyházán, a Széna téren található légszennyezettség mérő automata állomás mérési adatai szerint a szálló por 10 mikrométer szemcseméret alatti frakciója meghaladta a 24 órás tájékoztatási küszöbértéket (75 mikrogramm/köbméter).

– A túllépés legfőbb oka a kedvezőtlen meteorológiai körülmény: magas légnyomás, csapadékmentes-borult idő, szélcsend, amely akadályozta a kibocsátott szennyező anyagok feljutását, felhígulását a magasabb légkör felé – mondta el a szomgriadóról is egyeztető bizottság ülése után Szentesi Péter, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója.

A szálló por veszélyei

Nyíregyháza eredendően szembesül a szálló por okozta problémákkal a környezeti, pontosabban a talajviszonyok miatt. A térségben jellemző laza szerkezetű homoktalajokról könnyebben kerül por a levegőbe, ehhez jön most a téli időszak lakossági fűtése, valamint a fent említett időjárási viszonyok. A szálló por kedvezőtlen egészségügyi hatásai: a porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját.

A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (pl. fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

Egyéb veszélyek: a finom por rontja a látási viszonyokat, megtöri, illetve elnyeli a fényt. Forgalmas utakon a füst tömeges baleseteket is okozhat. Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést. A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérjük, kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, utazzanak tömegközlekedéssel vagy kerékpárral, gyalogosan. Kerüljék a szénnel/fával történő tüzelést, alkalmazzanak gázt vagy villamos energiát erre a célra!

A légszennyezettséggel kapcsolatos adatok, aktuális információk folyamatosan elérhetőek a www.kvvm.hu/olm/ honlapon, illetve a felügyelőség honlapján: http://ftvktvf.zoldhatosag.hu.

Porkoncentráció

  • 2010.10.29.-én  77,2 mikrog/m3
  • 2010.10.30.-án  84,5 mikrog/m3
  • 2010.10.31.-én  89,6 mikrog/m3
  • 2010.11.01.-én  84,7 mikrog/m3

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában