Helyi közélet

2010.11.15. 19:17

Szobortöredék Kisvárdán – Izsák hol vagy?

<p>Kisvárda - Most már több mint egy éve, (ha nem kettő) hogy Izsák –a harmadik alak– hiányzik, Szabó Tamás Érintés című alkotásából, Kisvárdán a Tompos úti lakótelepen.</p>

Nem hiszem, hogy az alkotó művész örülne csonkított szobrának látványán. Az Ótestamentum mózesi könyveinek egyik elbeszélése szerint Ábrahám pátriárka – istene parancsának engedelmeskedve – fiát, Izsákot felvitte a hegyre, oltárt épített és áldozathozatalra készült. Amikor Ábrahám kést emelt Izsákra, az Úr angyala megjelent, s közölte, hogy az atya és gyermeke csupán isteni próbatétel részese volt, megakadályozta a tragédiát.

A hit, az áldozatvállalás példázata

A hit, az áldozatvállalás eme példázat értékű, drámai konfliktusát a művészet története során számos remekművű alkotás ragadta meg. Kisvárdán, városi környezetben–a Tompos úti lakótelepen– bibliai témájú közösségi rendeltetésű alkotás került talpazatra Szabó Tamás –Munkácsy díjas szobrászművész– Érintés című, Izsák feláldozást ábrázoló, megjelenítő műve révén. E három alakos szobor avatása 1988. június 9-én volt. A három alakos kompozíció középpontjában, az álló, lépő férfialak, mely előtt kissé rézsútosan elhelyezkedve, vele szembefordulva az összekötözött Izsák térdepel, s amelyhez föntről érkezik –női figura képében– a lebegő–támaszkodó angyal. Szabó Tamás valóságos körplasztikát alkotott, e három alakos bronzszoborkompozíciójával.

Izsák hiánya

A mumifikált Izsák egyénisége megismerhetetlen. Az összekötözött test fájdalmas meghajlása az ellenszegülés hiábavalóságaként, a tehetetlenség, a kiszolgáltatottság kifejezéseként értelmezhető – volna, ha a szobor talpazatáról nem hiányozna Izsák alakja. Már többször, több alkalommal megrongálták ezt a három alakos kompozíciót. Izsákot, valószínű jó helyen őrzik. De vajon lesz–e aki elküldi, s ha lesz elküldi–e majd az angyalt, hogy visszahozza Izsákot a tragikus áldozathozatal elmaradt pillanatához, a szoborkompozíció talpazatára.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában