Helyi közélet

2010.12.16. 17:24

Dacolniuk kell a mínuszokkal

<p>Jogszabályok írják elő, hogy milyen feltételeket kell biztosítani a munkavégzéshez.</p>

Vannak munkaterületek, munkakörök, amik egyszerűen nem teszik lehetővé, hogy mínusz tíz fokban fedett, meleg helyen folytatódjon a munka. Például egy krampácsolónak vagy egy sírásónak nincs választási lehetősége – dacolnia kell a mínuszokkal. Igenám, de milyen feltételek mellett, milyen keretek között dolgozhatnak, hogy legalább a hangulat ne legyen fagyos?

– A MÁV-nál mindezt elég komolyan leszabályozták – kezdte reagálását a felvetésre Smid Norbert területi kommunikációs vezető. – A hidegnek minősülő környezetben végzett tartós munkának az számít, ha a szabadtéri munkahelyeken a napi középhőmérséklet a +4 C°-ot, illetve zárt téri munkahelyen a +10 C°-ot a munkaidő 50 százalékánál, legalább 4 óránál hosszabb időtartamban nem éri el. Ilyen munka esetén 5-10 perc pihenőidőt kell biztosítani úgy, hogy lehetőség szerint azt az időtartamot a munkavállaló kedvező klimatikus körülmények között tudja eltölteni. Hogy ez pontosan mit jelent? Nos, kedvező klimatikus körülménynek minősül a zárt téri, legalább 20 C° hőmérsékletű helyiség, vagy a fűtött közúti, vasúti jármű. A munkavállalóknak védőruházatot, védőitalt is biztosítani kell.

A munkát el kell végezni

– A dolgok rendje szerint nyáron meleg van, télen hideg. A munkát pedig el kell végezni – mondta ki a nagy igazságot Török Ferenc, az OMMF Észak-alföldi Munkavédelmi Felügyelőségének munkavédelmi felügyelő tanácsadója. – Jogszabály írja elő, hogy a hideg évszakban a munka jellegétől függően milyen léghőmérsékleteket kell biztosítani zárttéri munkahelyeken (szellemi munka esetén 20-22 °C, könnyű fizikai munka 18-20 °C, közepesen nehéz fizikai munka 14-18 °C és nehéz fizikai munka esetén 12-14 °C). Tipikus szabadtéri munkahelyek az építési területek, a mezőgazdasági, az erdészeti munkahelyek, valamint az ünnepek táján hangsúlyt kapnak a szabadtéri elárusítóhelyek is. A munkavállalók részére +50 °C hőmérsékletű teát kell kiszolgáltatni. A tea ízesítéséhez cukrot, illetve édesítőszert kell biztosítani. Az ital cukortartalma a 4 súlyszázalékot nem haladhatja meg. A tárolás, kiszolgálás a közegészségügyi követelmények betartása mellett történhet. Személyenként, egyéni használatra kiadott poharakról kell a munkáltatónak gondoskodnia – avatott a részletekbe a szakember.

– Az építőipari munkahelyeken – egyes esetekben – gondoskodni kell a munkavállalók számára könnyen elérhető pihenőhelyiségekről, illetve tartózkodóról. Itt minden év október 15-e és április 15-e között biztosítani kell a +21 °C-os hőmérsékletet. A hidegnek minősülő munkahelyeken az alacsony hőmérséklet kockázatot jelent. Egyéb műszaki intézkedések hiányában vagy azok kiegészítéseként a munkáltató a kockázatokkal szemben védelmet nyújtó egyéni védőeszközt biztosít, és ellenőrzi azok rendeltetésszerű használatát (meleg ruházat, lábbeli, kesztyű).

A kereskedelemben dolgozók jellemző problémájára vonatkozik az az előírás, mely szerint a pénztárfülkét úgy kell elhelyezni, hogy az ott munkát végzőt az ajtók közelében ne érje hideghatás. Ez ellen átlátszó anyagból készült légterelővel vagy a fülke adott oldalainak burkolásával kell védekezni. Hidegpadlós helyiségben a pénztárfülke alját hőszigetelő anyagból készült burkolattal kell ellátni. A munkáltató felelős az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításáért.

Fagyban is temetnek

– A fagyott föld sem jelenthet akadályt, a megfelelő gépek és eszközök igénybevételével mélyítik, ássák ki a sírokat – mondta Szekrényes András, a Megyei Temetkezési Vállalat igazgatója. – Nem csak a sírásás, hanem a síkosságmentesítés és a hóeltolás esetén is vonatkoznak az előírások a dolgozókra. Biztosítjuk a téli védőfelszerelést, a munkavédelmi ruházatot, és igény szerinti mennyiségben védőitalként teát is kapnak a temetői munkások.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában