Helyi közélet

2011.01.03. 13:28

Jelzálog a „közös” tartozásnál

<p>A közös költség tartozások behajtására három hónapos elmaradás esetén lehetőség van jelzálogot bejegyezni a lakásokra.</p>

A Parlament által december 23-án módosított társasházakról szóló törvény január elsejétől lépett életbe. Eszerint a társasház közgyűlése megtilthatja a nem lakás céljaira szolgáló helyiség használatát bizonyos esetekben. Ilyen, ha például szerencsejátékot, szexuális, vagy erotikus szolgáltatást, szexuális terméket és segédeszközt akarnak benne árulni. – Maximálisan egyet lehet érteni a módosítással, ugyanis rengeteg problémát gerjesztett mindez az előzőekben – kezdte reagálását Siktár Valéria, a LAKISZ Kft. ügyvezetője.

Eddig is lehettek korlátok

– Némi túlzással az ingatlan tulajdonosa majdnem azt csinált a nem lakás céljaira szolgáló társasházi helyiségében, amit akart. Nem az irodák nyitása, sokkal inkább az italozók, a játékgépezők okoztak kellemetlenséget. Persze, a szervezeti és a működési szabályzatban eddig is fel lehetett állítani bizonyos korlátokat, de a törvényi előírás mégis más. Természetesen ez nem visszamenőleges hatállyal érvényes, hanem év elejétől változtak a szabályozók. A többi társasházi lakó nyugalma érdekében is fontos, hogy keretek közé legyenek szorítva a használati lehetőségek.

A törvény szerint a társasház közgyűlése tiltó, de hozzájáruló határozatot is hozhat. A hozzájáruló, vagy tiltó határozatoknak azonban tartalmazniuk kell a lakhatás nyugalmához kapcsolódó zavaró magatartások részletezését és indokolását. A módosítás feljogosítja az önkormányzatot, hogy városképi vagy kereskedelmi szempontok alapján meghatározza a nem lakás céljára szolgáló helyiség használatának, hasznosításának, illetőleg ezek megváltoztatásának módját, feltételeit.

– A korábbi 6 hónapnak megfelelő hátralék helyett immár 3 havi hátralék esetén lehet jelzálogot bejegyeztetni az adós lakására – tette hozzá Siktár Valéria. – Ennek egyaránt van jó és kevésbé jó oldala. Ugyanis addig, míg nem értékesítik a közös költséggel tartozó ingatlant, egyrészt nincsen belőle pénze a társasháznak, sőt, a földhivatali bejegyzés jelentős összegbe kerül, vagyis csak kiadással jár. Ezért egyébként ingatlant nem lehet árverezhetni. Mivel általánosságban véve pang az ingatlanpiac, patthelyzet alakul ki a közös költség tartozások terén. A rendelet-módosítással abban reménykednek, hogy hátha a lecsökkentett időtartam miatt befizetik a hátralékot az adósok.

- Ladányi Tóth Lajos -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában