Helyi közélet

2011.01.25. 18:23

Tiszadadán is fenyeget a belvíz

<p>Tiszadada - Negyven éve nem tapasztaltak akkora belvizet Tiszadada egyik mélyebben fekvő területén, mint amennyi most van, ugyanis több utcára kiterjedő védekezést kell folytatni.</p>

– December végén kénytelenek voltunk az egyik utcát fél sávon, keresztben megnyitni, hogy a felgyülemlett belvizet el lehessen vezetni, ugyan is egy összetört betongyűrű akadályozta a víz lefolyását. Amint kritikussá vált a helyzet, elrendeltük a II. fokú belvízvédelmi készültséget a településen – mondta Mizser Zsolt polgármester.

– A MÁV rendelkezésünkre bocsátott egy kisméretű vasúti vagont olyan céllal, hogy a vízügyi szervtől kapott, nagy teljesítményű szivattyút, a használaton kívüli sínpályán be tudjuk vontatni a kritikus területre. A bajban nyújtott gyors segítségükért ezúton is köszönetet mond önkormányzatunk. E szivattyú napokon keresztül szívta- szívja a belvizet a település veszélyeztetett részéről – az agyaggödröknek nevezett belvízgyűjtő medencéből –, ahová a település 70 százalékának belvize-esővize gyűl össze a csapadékos időszakban. Azonban ez a gyűjtőrendszer már olyannyira megtelt csapadékkal, hogy a víz képtelen volt belefolyni a kertekből, udvarokról, utcai árkokból. Az azonnal megkezdett szivattyúzásnak köszönhetően, csökkent a talajvíz szintje, így valamelyest enyhíteni tudták az érintett területek lakosságának ebből adódó problémáját.

A fagyos időjárás segített

– Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ezzel befejeztük a munkát. Ha megkezdődik az olvadás, valamint ha megtelik a vízgyűjtő meder, valószínűleg újra működtetni kell majd a szivattyúkat, melyek költségét az önkormányzat fedezi, de pályázatot nyújtottunk be a vis major alaphoz is. Tavasszal, ha lehetőségünk nyílik rá, pályázati pénzből szeretnénk tovább folytatni az előző évben megkezdett munkákat, a vízelvezető árkok építését, karbantartását, különösen a település belvíz sújtotta utcáiban, a lakosság komfortérzetének javítása, s a csapadékvíz jövőbeni biztonságosabb elvezetése miatt is – közölte Tiszadada polgármestere.

A fagyos időjárás még segítette a tiszadadai védekezők munkáját. Jelenleg is van készültség a településen, s amint újra megindul az erőteljes olvadás, szintén meg tesz mindent az önkormányzat, hogy megfelelő, gyors és hathatós intézkedésekkel enyhítse a belvizes területeken élő lakosok problémáit – tájékoztatta lapunkat ifj. Kovács Géza önkormányzati képviselő.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában