Helyi közélet

2011.02.13. 17:33

Eltűnt a kutyám! Mit tegyek?

<p>Sajnos sok gazda kerül olyan helyzetbe, hogy hazaérve azt látja: állata elszökött. Mit tehet ilyenkor a tulajdonos?</p>

Az állat eltűnése nagy megrázkódtatás ez embernek, és az állatnak egyaránt. A gazdi rögtön aggodalom, az állatot az ijedtség gyötri. Az elkóborolt állatra számos veszély leselkedik. A forgalmas utak, az emberek és a fajtársaik agressziója, az éhezés és a fertőzésveszély mind problémákat okozhatnak. Hogy csökkentsük ezeket a potenciális gondokat, minél hamarabb meg kell találnunk kedvenceinket.

Hogyan fogjunk hozzá?

Kezdjük el keresni őket a környékünkön, egyre tágítva a bejárt terület határait. Érdeklődjünk szomszédainknál, ismerőseinknél, hogy látta-e valaki az állatot a környéken. Ezzel egyidejűleg értesítsük az állatvédő szervezeteket Szabolcs-Szatmár- Bereg megyében az Állatbarát Alapítványt-, hogy a kedvencünk eltűnt. Adjuk meg a fontosabb jellemzőit, különös ismertető jeleit, tetoválási vagy chip számát, az eltűnés helyét időpontját és természetesen elérhetőségeinket.

Ezeknek az adatoknak az ismeretében az állatvédők ellenőrizhetik, hogy az adott állat be került-e az Állatotthonba, ha nem, abban az esetben is tudják értesíteni a tulajdonost, ha bejelentést kapnak róla.

A kóbor kutyák begyűjtését a gyepmesterek végzik, így érdemes keresni az ebrendészeti telepet, mert esetleg oda is bekerülhet az állat. Lényeges különbség, hogy a gyepmesteri telepen az állatokat egy idő után elaltatják, így fontos a gyors cselekvés.

Helyezzünk ki fényképes plakátokat elérhetőségeinkkel lakóhelyünk közelében, illetve a környékbeli állatorvosi rendelőkben, remélve, hogy valaki felismeri a képen látható állatot.

Az Állatbarát Alapítvány tapasztalatai szerint az egyik leghatásosabb módja a keresésének, hogyha a gazda a felveszi a kapcsolatot a helyi rádiókkal és internetes médiákkal. Nyíregyházán mindkét kereskedelmi rádió munkatársai illetve az internetes hírportálok szerkesztői is szívesen segítenek a bajba jutott állatokon, gazdáikon.

Összességében elmondható, hogy nagyon lényeges, hogy a gazda gyorsan értesítse mind az állatvédőket, mind a médiát. A leírt módszerekkel jelentősen lecsökkenthető az az idő, amit az utcán kell töltenie az elkóborolt állatnak a számára teljesen idegen és sokszor veszélyes terepen.

- Állatbarát Alapítvány -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában