Helyi közélet

2011.02.18. 12:09

Szabolcsveresmartiak aranyai a Nagytárkány–i pálinkaversenyen

<p>Szabolcsveresmart – A szlovákiai Nagytárkányban (Királyhelmectől 13 km–re délkeletre, a Tisza jobb partján fekszik) hetedszer rendezték meg a Nemzetközi Pálinkaversenyt. Négy kategóriában véleményezte a nemzetközi szakemberekből összeállított zsűri az italokat: szilva, alma, borpárlat és egyéb kategóriákban.</p>

Szombaton (február 12 én) Bagin Sándor, Nagy Béla, Gyulai László és Juszku Gábor, a Szabolcsveresmart Önkormányzat Gyümölcs Szeszfőzdéjének termékével, kilenc pálinkával vettek részt a nagytárkányi nemzetközi versenyen. Mint a résztvevőktől megtudtuk mintegy kétszáz pálinka versenyzett a dobogós helyezésekért. A legeredményesebben Bagin Sándor a szeszfőzde, főzőmestere szerepelt.
Az egyéb kategóriában a barack, a meggy, valamint az alma kategóriában az alma pálinkája aranyérmes lett. Az egyéb kategóriában a körte pálinka ezüst minősítést érdemelt ki. A „Veresmarti alma” pálinka ezen kívül arany fokozatú plakett elismerésben részesült. Bagin Sándor az összesített teljesítményéért a nemzetközi zsűri Szakmai Különdíját is átvehette. A többiek sem szomorkodhattak, hiszen pálinkájuk különböző elismerésben részesült.   Kisvárda és térségében a pálinkafőzők körében igen kedvelt, jó minőségű főztjei miatt a szabolcsveresmarti pálinkafőzde.
 

Jó alapanyagból, jó pálinka


A pálinka versenyeken,legutóbb a Napkori böllérversenye a „Legjobb fogópálinka” címet is nyert. A  szabolcsveresmarti pálinkafőzőben (melynek első épülete 1904–ben épült), Bagin Sándor főzőmester, 1993–ban kezdte a szakmát. Kilenc éve Szabolcsveresmarton az ő gondozásában készülnek a főzetek.
 
Hogy mi a jó minőség titka, azt így foglalta össze a főzőmester Bagin Sándor; – Az igazán jó pálinka az egészséges, érett s megmosott gyümölcsből készül. De befolyásolja a minőséget a főzde technológiája, a főzőmester tudása rutinja, s ez így adja a jó minőségű pálinkát.
 

Szilvás a főzde körül


– A főzde kedveltségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy már márciusig minden nap foglalt. Sajnos munkánkat befolyásolja az elmúlt évi gyenge gyümölcstermés. Már a jövőben is gondolkodunk a belső helyiségek rendbetétele megtörtént. Rendezett lett a szeszfőzde közvetlen környezete, ahol az önkormányzattal közösen 120 szilvafa, valamint 30 meggyfa lett elültetve.
- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában