Helyi közélet

2011.02.24. 08:53

Zumba: Latin ritmusok, pozitív életenergia

<p>Nap mint nap hallunk az egészséges életmódról és a tesmozgás jótékony hatásairól, ám megtalálni az ideális mozgásformát – nos, ez már nem ennyire egyszerű.</p>

Sokan aerobikoznak, mások a pilatesre esküsznek, és vannak, akik egy edzőteremben áldoznak a testmozgás oltárán. De mit tegyenek azok, akik valami másra vágynak? Például menjenek el zumbázni. És már az első órán érezni fogják, hogy teljesen más, hogy nem hasoníkt semmihez, amit eddig tesmozgás címen végeztek. – A zumba vidám, vérpezsdítő latin ritmusokhoz könnyen követhető mozdulatsorokat kapcsol, a zenes és a mozgás kombinációjaként pedig egy egyedülálló fitness program jön létre – mondja Kövesdi Zsuzsanna zumbaoktató.

– Az órákon latin ritmusok sorjáznak, a zumbázók pedig észre sem veszik, és megtanulják többek között a cumbia, a salsa, a merengue, stb. alaplépéseit. Egy hatvanperces tréning alatt kb. 5-600 kalória égethető el, aki pedig zumbázik, amellett, hogy olvasztják a zsírsejteket; erősíti az az állóképességét, a táncmozdulatokba rejtett erősítő gyakorlatok pedig feszessé formálják a domborulatokat. És mia talán még ezeknél is fontosabb: az a hatalmas adag pozitív életenergia, amit egy óra alatt kapunk. A zumba céljal, hogy találjuk meg azokat a mozdulatokat, melyek a leginkább követhetők mindenki számára, illetve hatékonyak, a fitness különböző céljainak (kondíciójavítás, zsírégetés, stb.) megfelelően. A mozdulatok lehetnek táncos és aerobikos elemek egyaránt, sőt, ezek vegyítése a cél. Az aerobikos mozdulatok csupán a végtagok mozgatására specializálódnak, a test középső szakasza, a törzs és a csípő ki is esik a látókörből. A zumba viszont, a latin dallamoknak engedve a csípő és törzs mozdulatait kötelezően beemeli a mozgásanyagba. Nincs hosszan tartó koreográfia, amit meg kell jegyezni, a zenék struktúráját megőrizve csökkenti az edzés monotonitását, így rövidtávú memóriát s jóval kisebb figyelmet igényel – mondja az oktató.

Eredete

A zumba sztori Kolumbia Cali nevű városában a 90-es évek közepén kezdődött Beto Perez, aerobik és latintánc oktatóval. Egy napon, mikor Beto megérkezett aerobik órájára, észrevette, hogy otthon felejtette aerobik zenéit. Nem volt mit tenni, gyorsan cselekedni kellett, így elővette táskájából kedvenc latin gyűjteményét, amely csak tradicionális salsa, merengue és cumbia slágerekből állt. Improvizált, és levezette élete első „zumba” edzését. Sokéves oktatói tevékenysége alatt ez volt az első olyan óra, amelyen edzőként nem kellett „harcolnia” a vendégeiért, mivel úgy tűnt, saját magukat motiválják, amit akkor hirtelenjében nem is értett. A vendégek egy óra után azonnal rajongóvá váltak, és alig várták a következő edzést.

A véletlenből megszületett egy új és forradalmi fitness koncepció, a zumba. A zumba szó a zumbear igéből, kolumbiai szlengből ered. Azt jelenti „gyorsan mozogni, és szórakozni”. Más latin nyelveken pedig bulit, partyt jelent. Beto felnőtt a kihíváshoz, meghozta a döntést, hogy világszerte megismerteti az emberekkel ezt a szenvedélyt. Csak egy pár hónap telt el és Beto új módszere annyira felkapottá és közkedveltté vált Calin, hogy Shakira is felkérte a „Pies Descalzos” című album koreográfusának.

Tények

A Zumba programot a világ 105 országában, több mint 60 ezer helyszínen tanítják. Az eladott DVD-k száma több milliós nagyságrendet mutat. Manapság heti rendszerességgel kb. 7,5 millióan zumbáznak világszerte.

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában