Helyi közélet

2011.03.21. 17:47

Diszkórazzia: Figyelmeztetés, felszólítás, felfüggesztés

<p>Idejekorán véget érhet a buli, ha súlyos jogsértésekre derít fényt a „diszkórazzia”.</p>

Két vonatkozásban is érinti családomat a március közepétől életbe lépett, szórakozóhelyekre és nagy rendezvényekre vonatkozó szigorítás. Elsősorban anyaként, mivel a két (16 és 18 éves) fiam rendszeresen eljár bulizni péntek, szombat esténként a nyíregyházi szórakozóhelyekre. Másrészt rendezvényszervezőként dolgozom egy cégnél, s már körvonalazódnak a nyári programjaink. Szeretném tudni, milyen fontos konkrétumokat tartalmaz a hatályban lévő rendelet, a találgatások és szóbeszédek helyett jobb szeretnék a tényekről hallani. Szülőként (is) támogatok minden ésszerű szigorítást, amely a fiatalok biztonságos szórakozását célozza,  sajnálatos, hogy ehhez az év elején történt, három ember halálát okozó West balkán-i tragédiának kellett alapot adnia! – írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében hűséges előfizetőnk, Mira Emese.

Lapunk megtudta: egyelőre nem sok szórakozóhelyről jelentkeztek az önkormányzatoknál, hogy a múlt hét szerdától életbe lépett, szigorított engedélyezéssel kapcsolatos eljárással kapcsolatban intézkedjenek, pedig ezután nemcsak bejelentést kell tenniük a rendezvényszervezőknek, hanem engedélyt is kell kérniük az illetékes hatóságtól, amennyiben zárt helyen 300, szabadtéren 1000 résztvevő feletti a létszám. A feltételeket 90 napon belül kell teljesíteniük a szórakozóhelyeknek, a jegyzőknek pedig 20 napjuk van az engedély megadására (vagy megtagadására), miután a kérelmet hozzájuk benyújtották. Az engedélyezéshez számos hatósági szakvéleményre is szükség van, így például a tűzoltóságnak, a rendőrségnek, az építési hatóságnak és az ÁNTSZ-nek is álláspontot kell foglalnia. Ezután közös helyszíni szemlét tartanak a szakhatóságok, a végleges engedélyt ezután kapja meg egy rendezvény vagy szórakozóhely.

Egy éven belül két ellenőrzés

A Magyar Közlöny legfrissebb számában olvasható szabályozás hatálya a tömegtartózkodásra szolgáló építményben, építményen, illetve helyiségben tartott alkalmi vagy rendszeres zenés, táncos rendezvényekre, valamint az ezer főt meghaladó létszámmal megrendezett szabadtéri eseményekre terjed ki. A zenés, táncos rendezvények biztonságosabbá tételéről alkotott rendeletet értelmében ilyen összejövetelt csak rendezvénytartási engedély birtokában lehet tartani, és az ellenőrző hatóság köteles azt felfüggeszteni, ha például a résztvevők létszáma jelentősen meghaladja a hely befogadóképességét. A jegyzőhöz benyújtott kérelem elbírálásának ügyintézési határideje 20 nap.

Az esemény biztosítását a helyszín jellegzetességeihez és befogadóképességéhez igazodó számú biztonsági személyzet végzi. A beléptetést a fiatalok alkohollal történő kiszolgálásának megelőzése, esetleges alkoholfogyasztásuk ellenőrizhetősége érdekében a fiatalkorúak számára megkülönböztető jelzéssel ellátott belépőjegyhez (kártyához, karszalaghoz) kötheti.

A rendszeres rendezvény helyszínén a zenés, táncos események időpontjában egy éven belül szinte minden hatóság köteles legalább két ellenőrzést végezni, a tapasztalt hiányosságokra, jogsértésekre való tekintettel - a külön jogszabályban meghatározott jogkövetkezményeken túl - az alábbi intézkedéseket alkalmazhatja: 1. figyelmeztetés, 2. felszólítás, 3. felfüggesztés. Az ellenőrzést végző hatóság köteles a rendezvény folytatását a helyszínen felfüggeszteni, ha az alábbi jogsértéseket tapasztalja: túlzsúfoltság, a kellő számú biztonsági személyzet hiánya, az engedély hiánya, illetve ha a zenés-táncos rendezvény folytatása életet, testi épséget, közbiztonságot, közrendet veszélyeztet.

Jó ötlet a megkülönböztető belépőjegy

– A zenés-táncos rendezvények biztonságosabbá tételéről alkotott kormányrendelet minket csak részlegesen érint – nyilatkozta lapunknak Majrovich Róbert, az Y2k Divatszínház üzemeltetési vezetője. – Ennek egyrészt az az oka, hogy évente talán egy-két alkalommal vannak nálunk olyan nagyszabású rendezvények, amikor háromszáz embernél többen szórakoznak az amúgy meglehetősen nagy, közel 200 négyzetméteres helyiségben, mert legtöbbször 150-200 vendéget szolgálunk ki egy-egy buli alkalmával. Másrészt nincsen pince, ami megkönnyíti a szigorított műszaki elvárások mellett az üzemeltetés engedélyezését. Persze így is eleget kell tennünk a főbb feltételeknek, ezért az Y2k zenés-táncos programjait, a koncerteket, elektronikus zenei esteket kulturális rendezvényszervezői képesítéssel rendelkező munkatársunk szervezi és bonyolítja. Ha előreláthatóan háromszáznál több érdeklődőre számítunk egy rendezvényen, eseti engedélyt kérünk. Véleményem szerint ezek a rendeletek néhol sarkítottak, csődközeli helyzetbe taszítanak egyes szórakozóhelyeket. Munkahelyek szűnhetnek meg az olykor lehetetlennek tűnő elvárások miatt!

Vitathatatlan tény azonban, hogy fontos az élet vagy testi épség veszélyeztetését megelőző intézkedések betartása, ezért is tartom jó ötletnek a megkülönböztető belépőjegy és karszalag bevezetését és alkalmazását, amely a mi munkánkat is megkönnyíti azáltal, hogy a pultosok rögtön tudják, ki az, aki betöltötte a 18. életévét, s ki az, akit fiatal kora miatt nem szolgálhatnak ki alkohollal. Az ellenőrzések során azonban sokszor nem tartják be a 90 napos türelmi időre vonatkozó rendeletet. Ennyi idő alatt szinte lehetetlen például a speciális ajtókat beszereltetni, a folyosókat kibővíteni. Az Y2k-ra is átalakítások várnak. Mivel a tapétát tűzveszélyesnek nyilvánították, kötelesek vagyunk a helyet kifesteni. Ezzel együtt az idei bevétel nagy részét az elkövetkező felújításokra fogjuk fordítani – tette hozzá az üzemeltetési vezető.

Tudta-e?

Az engedélyezési eljárásban szakhatóságként részt vesz a fővárosi és megyei kormányhivatal illetékes népegészségügyi intézete, az építésügyi hatóság, a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőség, a tűzvédelmi hatóság, valamint a személy- és vagyonbiztonsággal kapcsolatos szakkérdésekben a rendőrség.

Zenés, táncos rendezvényt a helyiség üzemeltetője, vagy kulturális rendezvényszervezői, vagy rendezvény- és konferenciaszervezői képesítéssel rendelkező rendezvényszervező szervezhet.

A kérelemhez csatolni kell az építmény, terület alapterületére, befogadóképességére vonatkozó adatokat, a rendezvény gyakoriságáról, megtartásának napjairól, kezdésének és befejezésének időpontjáról szóló nyilatkozatot, a biztonsági tervet, esetenként a tűzvédelmi szabályzatot.

Megkérdeztük: Mit szólsz a szórakozóhelyekkel kapcsolatos szigorításokhoz?

Ferenczi Boglárka (Újfehértó): A lakóhelyemen és Nyíregyházán szoktam bulizni a barátaimmal. A szigorítás néhány pontja talán túl szigorúnak tűnhet, de összességében hasznos és támogatható, hiszen bár szomorú apropóból született, de jó célt szolgál.

Ritli Réka (Nyíregyháza): Alapvető, ésszerű követelmény egy rendezvénnyel vagy szórakozóhellyel szemben, hogy ne legyen tűzveszélyes, zsúfolt stb. A karszalagos módszerrel pedig jól kiszűrhetők azok a gyerekek (!), akik kiskorúként szeretnének cigihez vagy alkoholhoz jutni.

Tóth Boglárka (Nyírkércs): Valljuk be őszintén, aki akarta, eddig is ügyesen kijátszotta szabályokat, például egy 18 év feletti haverjával kérette ki magának az italt és a füstölni valót. Én mégis azt remélem, hogy a szigorítás hatására csökkenni fog a „visszaélések” száma a szórakozóhelyeken.

Mizsák Réka (Nyíregyháza): Bár nem sok konkrétumot tudok az új rendeletről, egy biztos, értünk van, nem pedig ellenünk. A bulizó fiatalok és nem utolsó sorban az otthon ülő szülők is nyugodtabbak lehetnek a fokozott biztonsági intézkedéseknek köszönhetően.

A nyíregyházi Lőrincz Zsombor és barátja, Ádám Zoltán közös véleményen volt. Elmondták: sok kiskorút látni manapság a szórakozóhelyeken leittasodva, cigarettázva. Az ellenőrzéseknek főleg arra kell(ene) koncentrálnia, hogy behúzza a féket a „BMX-nemzedéken”. Mindketten úgy vélték: megnyugtató látni az utcán járőröző és intézkedő rendőröket péntek és szombat éjszakánként.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában